30 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Кандидат – кметът Йордан Младенов се срещна с културните дейци в Пещера

izbori 2023 Mladenov kulturni deici

Пещера. Създаване на Съвет по култура към Община Пещера е обещание, което бе поето от кандидат – кметът Йордан Младенов по време на предизборната му среща с културните дейци, която се състоя в местно кафене в  града. Представители на всички видове творчество се събраха за да обсъдят с независимия кандидат своите предложения за развитието на културата. Този Съвет ще дава експертното си мнение по отношение на въпроси свързани с културни събития, а също така ще оценява и ръкописите на местните автори, които ще бъдат финансирани за издаване от Община Пещера.

„Разбира се всичко това може да се случи, месец след като встъпя в длъжност, в случай, че бъда избран.“ – каза Йордан Младенов в отговор на въпрос: „В какъв срок ще стане това?“

Към него бяха отправени и апели за издаването на непубликуван ръкопис на Анастас Пунев. „Това е тема в развитие“, каза Младенов. „Провели сме вече две срещи с близките на Анастас Пунев и имаме уверението им, че ще ни предоставят ръкописа за публикуване, след като бъдат извършени редакции от професионалист. Има много текстове, които трябва да се преподредят, а други, които могат да бъдат издадени в отделна книга. Така че причината не е в нашия екип. “ – допълни Йордан Младенов. „В момента, в който получим готовия ръкопис ще го издадем.“

Поставен бе и въпросът всички танцови състави от града да участват равностойно в изявите послучай големите празници в Пещера. Кандидат – кметът Йордан Младенов получи и благодарности за това, че всички ансамбли са почетени за 24 май, когато даровитите деца са получили субсидия.

Срещата бе открита и модерирана от председателят на читалище „Развитие – 1873“ Фаня Иванова, която е и кандидат за общински съветник от листата на коалиция БСП за България. Тя припомни, че по време на първия мандат на Йордан Младенов са били осъществени редица благоприятни промени по отношение на културния живот в града, а също така е била отпусната допълнителна субсидия за местното читалище по повод на неговия 150-годишен юбилей.

Средства от общинската хазна са били предоставени и на читалище „Зора“ в Радилово. Изцяло нова визия има и читалищната сграда, която обаче се нуждае от още средства за да бъдат променени кулисите, да се изрвърши пълна подмяна на осветлението и озвучаването на единствената в града голяма зала, която се ползва за концерти и тетрални спектакли.

„Да, нашата цел е да надграждаме постигнатите резултати и този въпрос стои на дневен ред. “ – каза Йордан Младенов и се ангажира да довърши започнатото по читалищната сграда. Той припомни, че през неговия първи мандат са били създадени и нови събития за града, като „Празникът на цветята“ и „Празникът на яйцето“, които бяха посрещнати радушно от обществеността. Съборът на Свети Константин се превърна във Фестивал на народното творчество и привлича участници от цялата страна.

Йордан Младенов похвали работата на галерия „Проф. Веселин Стайков“, тъй като пространството там не е само зала за експозиции, а дом, който приютява творци от всички видове изкуства. Там се представят книги и се правят срещи с изтъкнати личности от различни области. „Галерията не спря работа в ковид – кризата, а това беше важно за пещерци, които обичат изкуството. Изложбите гостуваха тук, дори когато хората не можеха да се събират групово и разглеждаха индивидуално картините.“

По време на срещата стана ясно и това, че е спечелен и предстои реализация по проект за Младежки център в Пещера по проект към НПВУ Процедура “Изграждане на младежки центрове в градове, които не са областни”. Там ще бъдат настанени и част от танцьорите, които сега споделят зала с децата от ЦПЛР – ОДК – гр. Пещера.

„За мен тези четири години бяха благодат, защото никога не ми е била отказвана среща с г-н Младенов, смятам, че той е отзивчив, достъпен и широко скроен. Помага да се доразвият идеите ни така, че да можем да ги реализираме. Ето защо апелирам към вас да му предоставим възможност да продължи своята работа за добруването на Пещера.“ – обърна се към присъстващите Фаня Иванова.

На срещата с културните дейци присъстваха и кандидатите за общински съветници от БСП за България – Гълъбина Карамитрева, Георги Смилянов, Златка Златанова и др.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!