26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

80 години от спасяването на българските евреи и приноса на Пещера в това хуманно дело

grigor cheshmedzhiev

Пещера. Всяка година през месец март си спомняме за спасяването на близо 50 000 български евреи, които е трябвало да бъдат депортирани към концентрационните лагери на нацистка Германия. В нашата история спасяването на евреите е едно от малкото исторически събития, които са дело на целия народ – от властта, през видни обществени фигури, Църквата и обикновените хора.

За това изключително хуманно дело, в изключително тежко време, своя важен принос дават три забележителни личности от нашия град Пещера. Още през 1940 г., под натиска на Германия,  Народното събрание приема Закон за защита на нацията, който налага значителни ограничения на евреите в България. Редица български общественици реагират веднага срещу този срамен закон.

Един от тях е пещереца Григор Чешмеджиев– известен писател, юрист и политик. Той става инициатор за изготвяне на протестна подписка до Парламента срещу този антисемитски закон. В писмото се подписват 21 български интелектуалци с различни политически и идеологически пристрастия между които Елин Пелин, Тодор Влайков, Елисавета Багряна и др. Това предизвиква бурни дискусии в Парламента, а активната обществена позиция на личности като Чешмеджиев допринася голямата част от обикновеното население, политици, интелектуалци, Църквата да застанат на страната на евреите.

В началото на 1943 г. е трябвало да започне поетапната депортация на българските евреи към нацистките концлагери, като през март е трябвало да тръгнат ешелоните с първите 20 000 евреи.  Точно тогава 43 депутати, начело с подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев отправят публично своето протестно писмо до министър – председателя с искане да се осуети депортирането , като срамно дело за българския народ. Подписката е развълнувала и активизирала цялото българско общество. Депортирането е отменено.

Многозначителен е факта, че двама от организаторите на това протестно писмо на 43 депутати са от Пещера – д–р Петър Кьосеиванов и   д-р Никола Дуров. Кьосеиванов е бил подпредседател на XXV Народно събрание от 1942 г. и с авторитета и подписа си спомага за спасяването на българските евреи. По-късно, с установяването на комунистическата власт на 9 септември 1944 г., д-р Петър Кьосеиванов е осъден от Народния съд  на доживотен затвор, пълна имуществена конфискация, глоба от 5 милиона лева и лишаване завинаги от граждански права, но заради настоятелната намеса на еврейските организации у нас присъдата отпада. Въпреки това в  Софийския затвор прекарва цели 12 години от живота си. Излиза през       1967 г., но лишен от професия и средства умира през 1971г. Д – р Никола Дуров е бил депутат в XXIV и  XXV Народно събрание и без колебание се включва в подписката  за спасяването на евреите убеден в това , „че  преследване на расов, етнически, верски и всякакъв друг принцип е  престъпление.“ След 9 септември 1944 г. не е съден от Народния съд, но е интерниран от Пловдив, където е живеел.

България е една от малкото европейски страни /заедно с Дания/, която успя да спаси от депортиране в нацистките концлагери евреите, живеещи в българските земи. А град Пещера с право може и трябва да се гордее с достойното и хуманно поведение на тези трима свои съграждани заели активна и дълбоко човешка позиция в сложното време на Втората световна война!

Георги Шопов

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!