28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:37, 2 ноември 20201min

90 години организирано пещерно дело в Ракитово

peshterno druzhestvo rakitovo

Ракитово. Тази година пещерняците в Ракитово, Пазарджишка област отбелязват 90 години организирано пещерно дело в района.  Нaчалото е поставено от група ентусиасти през далечната 1930 г.

Идеята тогава е била запазването на пещера „Лепеница“. Година по-късно пещерняците изкопават изкуствен вход и започват да водят туристи, като по този начин успяват да популяризират местните пещери, за да ги запазят – разказва Стойчо Зарев, управител на дружеството.

В момента в района има разработени над 30 пещери, членовете на дружеството участват в международни експедиции, а чрез работата си с деца подготвят и следващите поколения спелеолози.

Миналата година правят голямо откритие – пещерата „Ледникът“, в близост до „Лепеница“, много красива, хоризонтална пещера, наситена от образувания, с подземна река и с голям потенциал.

В края на месеца пещерняците от Ракитово ще участват със своя изложба от фотографии в планинарския фестивал „Банско филм фест“.

„Мотивацията ни е в това, че подземната красота е невероятна и колкото повече хора я видят и усетят, толкова повече, предполагам, че трябва да я пазят“, казва Стойчо Зарев.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!