29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:28, 29 март 20221min

Д-р Стоилов: Помогнете ни в спасяването на човешки животи

kruv hemodializa
Пазарджик. Изключително натоварена седмица за Хирургично отделение на МБАЛ-Пазарджик

Преди дни стана ясно, че са се увеличили случаите на кървящи пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане. Отделението по трансфузионна хематология отправи и апел към доброволните кръводарители. Началникът на Хирургично отделение д-р Георги Стоилов също призова пазарджиклии да помогнат, защото сред пациентите в отделението има и самотници, които нямат близки. В момента кървящите пациенти, които се нуждаят от по-големи количества кръв са петима.20220325 104516

-Д-р Стоилов, каква е ситуацията при вас в края на тази напрегната седмица?

Д-р Стоилов : Поредната натоварен седмица за Хирургично отделение, с поредните много тежки и спешни пациенти. Натовареността на отделението е почти на 100% откъм максимално допустим брой пациенти. Във връзка със сезона много от болните са с обострени гастрити, стомашни язви, с кръвоизливи. Имаме голяма нужда от кръводарители. Те не могат винаги да бъдат осигурени от близките. Част от нашите пациенти са хора с нисък социален статус, самотници, възрастни хора и това представлява голям проблем, когато се наложи кръвопреливане. Жизненоважно е за тези пациенти осигуряването на кръв.

-В момента колко са кървящите пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане? Доколкото разбрахме някои се нуждаят от 10-15, дори 17 пъти да им се прелива кръв.

Д-р Стоилов: Имаме петима пациенти, които са постъпили по спешност с кръвоизливи от стомашно-чревния тракт. Голяма част от тях нямат близки, които да осигурят кръвта, а ние сме поставени в условията на неотложна спешност да решаваме какво да правим и как да им помогнем да живеят.
Най-младият пациент от тях е на 22г., а най-възрастният на 85г.
И на фона на тези тежки случаи се появиха и първите пациенти от Украйна, които се нуждаят от лечение. Тези емигранти, които бягат от войната също приемаме в нашето отделение.

-Колко такива пациенти имате?

Д-р Стоилов: Вече втори такъв пациент имаме. В момента лекуваме възрастна украинка, която сме приели с нейната дъщеря. Те са много притеснени и не искат да говорят за войната. Болната жена е с множество хронични заболявания, с възпалителни промени по долните крайници, диабет.

-Имате ли пациенти, за които се грижите от дълго време?

Д-р Стоилов: Мога да кажа, че нашето отделение има и социални функции. Винаги имаме не по един, а по няколко такива пациенти, които са социално слаби, стари, изоставени, с липсващи лични документи. И проблемът при тях е не само да излекуваме хирургичното заболяване, поради което постъпват в отделението. Последният пример, който мога да ви дам е за 86-годишен самотен мъж, без документи, с изгоряло жилище. Постъпи при нас след обгаряне, но се оказа, че има и огромна туморна формация, която отстранихме от тялото му. Туморното образование тежеше около 15кг. и с него той е живял повече от 40г. Освен това беше болен и от Ковид-19. Лекувахме паралелно заболяванията. Съдействахме му от полицията да му издадат лични документи и му осигурихме настаняване в дом за възрастни хора. Този човек не е в състояние да се обслужва сам, а няма близки, които да поемат обгрижването му. От два месеца е при нас и за него сме свършили всичко, от което се нуждае. Това не е само тежък случай, а и такъв, в който изпълняваме социални дейности-от лични документи-до лично облекло. И това не е изолиран случай. Имаме по няколко такива.

-Колко са пациентите, за които в момента се полагат грижи в отделението?

-Д-р Стоилов: 31 са лежащите пациенти в момента в Хирургично отделение. Капацитетът ни е за 28, а според последните нареждания на РЗОК-Пазарджик трябва да се върнем към числото 23 от 2019г. Това е абсурдно. Говорим за спешни пациенти, които няма как да върнем. Хирургично отделение е на 24-часова спешност за Пазарджишка област и нямаме нито законово, нито морално право да връщаме спешно болни пациенти, нуждаещи се от хирургично лечение. Ежемесечно имаме пациенти, на които финансирането на лечението, се поема от болницата. Силно се надяваме да не се намалява броят на леглата и се касае за недоразумение, което ще бъде отстранено от РЗОК-Пазарджик и РЗИ-Пазарджик.

-Продължавате ли да изпитвате нужда от кръводарители?

Д-р Стоилов : Имаме огромна нужда от доброволни кръводарители. Апелираме към всички хора, които имат желание и възможност да извършат доброволно кръводаряване да го направят и да дарят кръв в Кръвния център на МБАЛ-Пазарджик. Нищо не може да се сравни с чувството, че си спасил човешки живот!

-Имате ли тази седмица тежки случаи на спасени хора?

Д-р Стоилов: Всеки ден имаме такива случаи. Тази седмица сме оперирали трима пациенти с перитонит, който лекуван неоперативно завършва 100% със смъртност. Излекували сме трима болни след тежки кръвоизливи. Мога да разкажа и за друг случай. Повече от месец и половина продължава лечението на 16-годишно момиче, което приехме с тежка политравма. Детето беше в изкуствена кома, на командно дишане. Оперирахме го, имаше малък шанс за живот, но успяхме да го вдигнем на крака.

-Как виждате решаване на най-тежките проблеми на отделението?

Д-р Стоилов : Разполагаме с много добри специалисти. Създали сме екип от млади лекари, които се развиват, работят и показват резултати. Желаем да продължим да оказваме най-добрата и адекватна помощ на нашите пациенти и се надяваме на съдействие от институциите.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!