25 февруари 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Кметът на Пещера ритуално заряза лозята

trifon zarezan 2024..............

Пещера. С традиционното зарязване на лозите в Пещера  отбелязаха празника Трифон Зарезан. В ритуала участваха Васил Филев- председател на местния парламент, екипът на Йордан Младенов, общественици, граждани и гости на града.

Снимка : peshteraprim

След отслужена литургия за здраве и берекет,  градоначалникът приветства гражданите и гостите, като пожела здрава и богата реколта и пълни бъчви с вино. “ С днешния ритуал се слага началото на стопанската година. Пожелавам много плодородие и здраве за да се радвате на придобитото. Нека бъчвите са пълни с руно вино и да се пие споделено!, каза в приветствието си Йордан Младенов.

Снимка : peshteraprim

Виното е неизменна част от всички важни събития и ритуали в живота – отпиват младоженците, преди да влязат вкъщи, за да живеят в любов и съгласие. Отпива и родилката, преди да започне раждането, за да роди лесно.

Снимка : peshteraprim

Дете, запоено с червено вино край огнището, е здраво и жизнено, болести не го ловят, бузките му са румени. Затова е важно всяка година лозите да са добре подрязани. Да дадат добро грозде. Доброто грозде – хубаво вино. А хубавото вино поражда добри мисли и благи дела.

Снимка : peshteraprim

Младенов и Филев хванаха лозарската ножица, за да спазят българския обичай и ритуално зарязаха младата лозница до цитаделата на крепостта, на мястото на стария храм. Поляха червено вино в корените, и се отправиха към сцената за да разберат кой ще стане Цар на виното тази година и да го коронясат.

Снимка : peshteraprim
Очаквано много вълнения предизвикаха резултатите от традиционния конкурс за най-добро домашно вино 
Снимка : peshteraprim

При спазване на пълна анонимност на производителите, технолози във „ВП-БРАНДС-ИНТЕРНЕШЪЛ „АД, след дегустация на домашните вина отсъдиха кое е най-доброто.

Снимка : peshteraprim

Съгласно регламента, трима от петнадесетте участници са класираните. На Трето място в конкурса за домашно вино бе класирана Кръстана Аланджийска, вторият в класацията е Мустафа Кърджалиев,

Снимка : peshteraprim

Петър Христов е новият Цар на виното в Пещера. Отличените получиха специален диплом и награди, за да напомнят за славната надпревара.

Снимка : peshteraprim

Най-сладката част от празника Трифон Зарезан, отново както повелява традицията, е веселието. Затова след официалната част на сцената хоро завъртяха танцьорите от Танцов клуб „Кавака“. За присъстващите на празника пя Стефани Анчева. Музикален букет към празнуващите поднесоха Цеца и Трендафил Горанови от читалище „4 Май“ – Батак.

Снимка : peshteraprim

Веселбата продължи със наздравици и звучните песни на гласовития Николай Учкунов. Атракция и колорит внесоха звукът на гайда и изпълненията на певци от Равногор.

Снимка : peshteraprim

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!