23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков18:08, 14 февруари 20221min

В Радилово зарязаха лозята за здраве и берекет

274053999_474109277571519_1818914185213552455_n

Радилово. Здравейте, приятели! Всяка година на 14 февруари в село Радилово празнуваме църковния празник Св. Трифон и Деня на лозаря с ритуала „Зарязване”. Датата е вписана в Културния календар на НЧ „Зора-1903” с. Радилово. Тази година празникът бе почетен с ритуала „Зарязване“, за да има берекет през годината.

Лозарството в нашата родина датира от преди новата ера. Първоучители са траките. Доказателство са множеството намерени каменни преси, мраморни релефи от тракийски произход посветени на лозарството и винарството. В нашата музейна сбирка също се пази мраморен фриз с изображение на винопроизводство намерено в нашето землище, което е доказателство за съществуване на лозарство в селото от древни времена. Един от най-почитаните празници в Радилово в края на зимата е Трифоновден.
От този ден започва работата на лозаря в отглеждане на най-хубавото грозде за да стане най-хубавото вино.
На Трифоновден, стопанките от Радилово, още от ранна сутрин опичат обредни хлябове –украсени с гроздов плод, сваряват кокошка пълнена с булгур и приготвят новата торба на стопанина като слагат в нея хляба, кокошката, светена вода и пепел от бъдника на Бъдни вечер. Тогава стопанинът облича чисти дрехи, взема торбата и котлето с вино и се отправя към мегдана. След като се съберат мъжете от селото, заедно с попа отиват на лозята. Избират си по един кетук от ъглите на лозята, обръщат се на изток, след като попа освети лозята, отрязват по няколко пръчки. Със светената вода и пепелта ръсят за плодородие, а на отрязаното място поливат с вино и благославят: „Колкото капки, толкова талиги с грозде”. „Да даде Св. Тифон, да даде голям род, берекет, да напълним бъчвите с вино, да продадем виното на добра цена, и да не стане на оцет.“ „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“
След зарязване на лозето и богатата почерпка, всички мъже заедно с попа обикалят къщите по селото, за да благославят за берекет през годината.
И днес традицията е жива. В Радилово се отглежда най-хубавото грозде, благодарение на всички стопани- лозари, които се грижат за лозята на село Радилово.
Честит празник и бъдете здрави!
Марена Вачкова

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!