06 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Кметът на Пещера се черкува днес в храма „Св. Петка“

curkva sv petka
petkovden
curkva sv petka
curkva sv petka
curkva sv petka
petkovden
curkva sv petka
curkva sv petka
curkva sv petka
Пещера. Днес Българската православна църква почита църковния празник на преподобната Параскева (Петка) Търновска – Петковден. 

Кметът на община Пещера Йордан Младенов посети църквата „Св. Петка“, в която има аязмо и запали свещ, за да почете светицата, покровителка на храма и българския народ, и да измоли здраве и берекет за жителите на града през настоящата година.

Снимка : peshteraprim

Отец Димитър отслужи празничната литургия, пожелавайки на всички здраве и закрила от Св. Петка. Той благослови вярващите и ги поръси със светена вода от извора до иконата. Миряните запалиха свещ и взеха молитвено участие в светата литургия. Те помолиха Света Петка за закрила. И тази година тук дойдоха много граждани за спасение на душите си и упование за закрила.

Снимка : peshteraprim

Празникът продължи под навеса, където домакините предложиха на гостите си осветен постен, рибен курбан. Вратите на храма ще останат отворени през целия ден за желаещите да запалят свещ и да се помолят на светците, както и да си налеят светена вода.

Снимка : peshteraprim

Десетки християни снощи участваха във вечерната молитва по повод 14 октомври. Църквата  е построена през 1710 година. Тя е дело на пещерската архитектурна школа. Църквата е осветена от митрополит Теодосий на 22 май 1905г. Легендите за чудотворната икона на светицата и лечебната сила на изворчето, призната назад в годините събраха миряните, които търсят помощ и лек.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!