26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Първата част на алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“ ще излезе през октомври

mikaela ramova

Пещера. В края на октомври ще излезе от печат първата част на алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“. Създаването на книгата бе оповестено още в началото на годината, а нейното финансиране се осъществява от „Биовет“ АД. С двутомника фирмата за пореден път показва уважението си към жителите на община Пещера, запазвайки за бъдещите поколения тяхната история.

В първата част на изданието са публикувани текстове за историята на Пещерския регион от праисторията до края на ХIX век. Екип от журналисти и филолози, с помощта на историците доц.д-р Йордан Илиев и акад. Васил Николов, Георги Шопов и Димитър Павлов събра известни и нови, непубликувани до момента факти от миналото на града и селата Радилово и Капитан Димитриево. Книгата е богато илюстрирана с фотографии, като част от тях са на участници в миналогодишния конкурс на „Биовет“ АД – „Пещерските будители“, когато темата бе посветена на крепостта „Перистера“.
Алманахът маркира най-важните събития от шесто хилядолетие преди Христа до преди сто и двадесет години, а акцент е поставен върху малко известните факти. Книгата е написана на достъпен език и е лесна за възприемане от хора на всяка възраст. Във втората част са включени статии за етносите в града и населените места. Историята на Пещерския край през ХХ и ХХI в. Интервюта с бележити съвременници, кратка история на Радилово и Капитан Димитриево. Втората част на алманаха ще бъде напълно готова през следващата година. Десетки пещерци се включиха в създаването на книгата, като във втората част на алманаха ще ви срещнем с много от тях. Заедно с разказите за живота на техните родове и личната им история, ще видите и предоставен от тях снимов материал.
Съвсем скоро обаче ни очаква представянето на първата част от този труд. Освен исторически данни в книгата ще намерите и раздел с пещерски думи, професионален анализ от преподавателя в гимназията Валентин Стоянов, жаргонни думи употребявани в миналото. Отделено е място и за игрите характерни за местните деца, и тийнейджъри от миналото до края на ХХ в. В книгата има и раздел за пещерските специалитети и история на кулинарията от древността до наши дни. Ще можете да видите как се приготвят определени рецепти, тъй като са заснети и кратки видеа, а още днес можете да научите как се приготвя „Пещерски зелник“ – ТУК. 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!