28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Преврен : Една от загадките на пещерския край

skali

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Знаете ли, че между Пещера и Брацигово е съществувало село което се е наричало Преврен ? Точното му местонахождение е било в ливадите зад местността „Грамадите“. Преврен е една от загадките на нашия край. Краеведът Стефан Захариев / 1810-1871/ пише :

Това село преди да го изгорят хайтите-гюрджии /м.б. разбойници/е било много голямо, защото на изток от ливадите им мястото се нарича Узун чаршия. Над селото има развалена крепост и около й много срутени черкови, дето е било селото изпърво“.

Не е категорично определено и до днес защо жителите на Преврен са го напуснали. Остава загадка дали се е случило след епидемия, разбойнически нападения или друго бедствие. . По- голяма част от тях се преселват в Пещера, на левия бряг на Стара река. Така се образува „сивата махала“ – име на мястото популярно и до днес. Заселването е станало през 1730 година.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!