26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Гергана Златкова от Пещера взе наградата „По следите на Орфей“

orfey

Пещера. Поетесата Гергана Златкова от Пещера взе наградата „По следите на Орфей“ за есето си „За Орфей“ в Писателския форум, организиран в рамките на Международния поетичен фестивал „Орфей“ – Пловдив, 2022- проект на фондация „Пловдив ЛИК“, финансиран от Община Пловдив, който е част от културния календар на Дирекция „Култура и археология“ за 2022 година.

В двуезичния том „Фигурата на Орфей между мита и мига“ Златкова участва с есето си „За Орфей“ с още 20 автори от цял свят. Призьори в предишни формати на Писателския форум от Международния поетичен фестивал „Орфей“- Пловдив са: Екатерина Костова (България) през 2021; Хава Пинхас – Коен (Израел) и Мел Кен (САЩ) през 2020; Лаус Страндби Нилсен (Дания) през 2019; Елена Диварова (България) и Лор Камбо (Франция) през 2018.

Сред тазгодишните участници от България, Грузия, Индия, Испания, Италия, Русия, Северна Македония, Турция и Хърватия в Поетичния конкурс и в двуезичния том с поезия от фестивала, Гергана Златкова отбеляза участие със стихотворенията „Светилището на Дионис“, „Към Археолозите“ и „258 метра под морското равнище“.

 

Голямата награда „Орфей“ За изключителни достижения в поезията, която се връчва по изключение и не е част от всеки форум на фестивала, получи големият поет и преводач на руските класици Атоал Бехрамоглу от Турция. Наградата „Орфей“ За цялостно представяне получи поетът Хосе Лупианес Барионуево от Испания. Първа награда за отличе: „Лирата на Орфей“ взе Шота Яташвили от Грузия, който прочете профетически своята феноменална поема „Движение“ и развълнува аудиторията. Приза „Евридика“ за любовно стихотворение

Получиха българският поет Тильо Тилев за „Летен романс“ и Даниела Андоновска- Трайковска от Северна Македония за „Лица без лица“.

Наградите бяха връчени от Антон Баев- директор на проекта, главен редактор на сайта „Пловдив онлайн“ и председател на Дружеството на пловдивските писатели, и от доцент Елка Димитрова от Българската академия на науките-  ръководител на творческата част от проекта.

Гергана Златкова
Снимка : личен архив

Тази година Международният поетичен фестивал „Орфей“- Пловдив се проведе за пети път. До този момент участие във фестивала са взели над 60 поети от други държави и 10 поети от България.

 

ЗА ОРФЕЙ
Гергана Златкова

Орфей. Орфей е име. Името Орфей е и понятие. Понятието Орфей е нещото, чрез което днес могат да бъдат различени отделни детайли сред митичната мъгла. Чрез съвкупността си, отделните детайли служат за оформянето на същността му в нашите представи. Тоест те извикват в съзнанието ни специфични негови особености – талантът, изтънчеността, музикaлността, дарбата за пеене и други, а най-вече неговата фигура. Процес, подобен на появата на нещата в света в египетската митология. Разликата обаче е в това, че появата на нещата е свързана с извикването им от хаоса, който в античните египетски представи е обозначен като безкраен мрачен океан. Има наличие на първичност. Първо е назоваването – името. След името нещото вече има форма и същност, и се ражда. Излиза от мрачния океан на белия свят. Докато Орфей вече е съществувал – не е нещо, което тепърва има нужда от име, за да излезе на белия свят. Защото той вече е бил в света на живите. Бил е роден. Предполага се, че е няколко столетия преди Омир. Защото Омир го възпява. И всъщност, извиквайки го в представите си, ние съживяваме спомена за него.

В спомена битуват други детайли, появили се по-късно. Спомен-мит. Но тези принадени детайли не унищожават същността на Орфей, а я поддържат във времето –  за да не избледнее представата. Споменът е останал най-жив с името. Защото актът на припомняне – споменът начева от споменаването на името. Името Орфей. Името е нещо отвъд сянката, която е отражение на фигурата. Преди да отпътува, за да се включи в Троянската война, Ахил се среща със своята майка Тетида. И тя му казва, че ако не отиде на война, ще има жена, ще създаде дом, ще има деца, внуци и достойни старини, но няма да бъде безсмъртно името му. Вероятно сред народите, които са ни известни от мита за Троянската война е битувало уважение към името. И е възможно причината за това да се корени не толкова в това, че името ще бъде известно почти навсякъде през вековете, колкото, че ако то е силно и устойчиво, чрез него един ден героят може отново да бъде призован от света на сенките в света на живите.

Какъв е бил Орфей и отговаря ли същността му на името му?

Ние не знаем какво точно означава името Орфей, а можем само да предполагаме, събирайки отделни детайли от различни места. Орфей и орфизма често биват локализирани далеч от тяхната родина- Тракия. Имало ли е връзка името му с дейностите или дарбите му? Няма как да сме сигурни. Но можем да проверим дали имена, които са близки фонетично до неговото, отговарят на елементи от същността на Орфей- такава, каквато я познаваме от митовете за него.

Какъв е бил Орфей

Заради мита, който разказва за слизането на Орфей в Хадес, има предположения, че Орфей е бил жрец-шаман. Защото шаманите в най-далечното минало са се занимавали с подобни практики – да лекуват, да възстановяват счупено, скъсано, да възвръщат хората към живот. Познавали имената на всички отделни елементи, от които са изградени нещата от живата и неживата природа в света. Затова са могли да призовават стихии, животни и хора. Възвръщането към живота на определен човек се изразява в духовно пътуване на душата на шамана, след като е изпаднал в екстаз. Тялото му остава неподвижно на земята, а душата му пътува отвъд, следвайки душата на покойника, която трябва да призове да се върне към тялото. Шаманите са използвали различни култови предмети (атрибути) за тези цели, сред които и музикални инструменти – от кост, камък или дърво. А също и ударни, подобни на барабани. Като са съпровождали ритуалните си практики с видове песни, свързани с наричания, заклинания, пожелания и др. На Орфей се приписват различни дарби – имал чуден глас, композирал песни, свирел божествено, можел да лекува, имал ясновидски способности, съживявал е природата, хората и животните. Някъде е описан като цар, другаде като жрец или шаман… Но със сигурност най-популярната му фигура е на човек с венец от цветя или листа на главата, който държи лира или арфа.

Много от дарбите на Орфей са характерни за корифея в дионисиевите мистерии. Корифайос или Хорифайос означава „водач на хорото“, „първи хорист“; „първи актьор“, човек, на когото се пада задачата да ръководи хор, танц, оркестър, актьори… Същевременно е медиатор и изпълнява ритуали, някъде определяни като магьоснически по време на Дионисиевите мистерии, защото са свързани с плодородието и познаването на имената на градивните елементи в природата, чрез което могат да бъдат контролирани. Дали Орфей е бил корифей обаче – това е отделен въпрос. Дали и името му не произлиза от този вид титла: Орфей – Хорифайос – остава загадка.

За името  Орфей

Орфей е трак и най-вероятно е роден в Родопите, но неговото учение е стигнало далеч- до Египет. Ето няколко примера за имена от Близкия изток, които фонетично отговарят на името Орфей.

В енциклопедията на немския пътешественик и изследовател Албрехт Рошер (издадена в началото на миналия век) има поместени статии от други автори, в които пише че името Орфей произлиза от „Аура Фрей“ на финикийски, което означава „лекуване с музика и светлина“.

В Библията името се среща в историята на Рут, жената от Моав, чиято етърва се казва Орфа. Орфа означавало „колие“, „завой“, „дъга“. И реално Орфа е онази, която първоначално следва Ноемин, заедно с Рут, но впоследствие се завръща. Днес това е старозаветно име, характерно в Израел и САЩ под формата: Опра. Тъй като „Ф“ се изговаря като гръцката буква „Пси“ – ‘Ψ’. На английски се изписва с „ PH”, но се чете [f] или [pf]. Вземайки предвид този пример, имаме известно основание да предположим, че думата „harp” – „арфа“ на английски език е от същия корен.

В Корана срещаме лични имена като Аруф и Ариф в мъжки род. Ариф е арабско име, което отговаря на фонетичен принцип на името Орфей. Според етимологичното тълкуване Ариф с женски вариант Арифе (Арифа, Арфа и др.) значи „Знаеш“; „Мъдър“, „Познаващ“; „Образован“; „Учен“. Възможно ли е, подобно на думата „врач“, значението „познаващ“ (вещ) да се използва семантично повече от значението „възвръщащ“ (лечител)? Възможно ли е Орфей на арабски да е Ариф? Вариацията Аруф или още Харф в арабския, отговаря на буква със седем тълкувания[1]. Harf е писменост, чиито букви при повтаряне на четенето, без прекъсване, придобиват различни фонологични вариации и се променят… Те придобиват полифоничност и придават полисемантичност на посланията. Акт, извършващ се в кръговрат, до безкрай- каквито са формите на кръга и спиралата… Но се има предвид дума за обозначаване на писмото. Дума, имаща за графичен израз – символ, с който се изразяват значенията, познанието…

Женското име Руфа се появява в България при мюсюлманите от арабски език чрез посредничеството на турски език. В Родопите гальовната форма на това име е Руфинка. Като Руфинка от песента „Руфинка болна легнала“.

Дарбите на Орфей отговарят на тълкуванията на тези различни варианти на имена от Близкия Изток.

А името на Орфей е необходимо за да отличим Орфей от други фигури на царе, пастири и арфисти, като цар Давид, гръцки музиканти, корифеи или аеди, някои скандинавски или древногермански шамани с еолови арфи.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!