28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:04, 26 май 20221min

За Орфей

orfey
ЗА ОРФЕЙ
Гергана Златкова

Орфей. Орфей е име. Името Орфей е и понятие. Понятието Орфей е нещото, чрез което днес могат да бъдат различени отделни детайли сред митичната мъгла. Чрез съвкупността си, отделните детайли служат за оформянето на същността му в нашите представи. Тоест те извикват в съзнанието ни специфични негови особености – талантът, изтънчеността, музикaлността, дарбата за пеене и други, а най-вече неговата фигура. Процес, подобен на появата на нещата в света в египетската митология. Разликата обаче е в това, че появата на нещата е свързана с извикването им от хаоса, който в античните египетски представи е обозначен като безкраен мрачен океан. Има наличие на първичност. Първо е назоваването – името. След името нещото вече има форма и същност, и се ражда. Излиза от мрачния океан на белия свят. Докато Орфей вече е съществувал – не е нещо, което тепърва има нужда от име, за да излезе на белия свят. Защото той вече е бил в света на живите. Бил е роден. Предполага се, че е няколко столетия преди Омир. Защото Омир го възпява. И всъщност, извиквайки го в представите си, ние съживяваме спомена за него.

В спомена битуват други детайли, появили се по-късно. Спомен-мит. Но тези принадени детайли не унищожават същността на Орфей, а я поддържат във времето –  за да не избледнее представата. Споменът е останал най-жив с името. Защото актът на припомняне – споменът начева от споменаването на името. Името Орфей. Името е нещо отвъд сянката, която е отражение на фигурата. Преди да отпътува, за да се включи в Троянската война, Ахил се среща със своята майка Тетида. И тя му казва, че ако не отиде на война, ще има жена, ще създаде дом, ще има деца, внуци и достойни старини, но няма да бъде безсмъртно името му. Вероятно сред народите, които са ни известни от мита за Троянската война е битувало уважение към името. И е възможно причината за това да се корени не толкова в това, че името ще бъде известно почти навсякъде през вековете, колкото, че ако то е силно и устойчиво, чрез него един ден героят може отново да бъде призован от света на сенките в света на живите.

Какъв е бил Орфей и отговаря ли същността му на името му?

Ние не знаем какво точно означава името Орфей, а можем само да предполагаме, събирайки отделни детайли от различни места. Орфей и орфизма често биват локализирани далеч от тяхната родина- Тракия. Имало ли е връзка името му с дейностите или дарбите му? Няма как да сме сигурни. Но можем да проверим дали имена, които са близки фонетично до неговото, отговарят на елементи от същността на Орфей- такава, каквато я познаваме от митовете за него.

Какъв е бил Орфей

Заради мита, който разказва за слизането на Орфей в Хадес, има предположения, че Орфей е бил жрец-шаман. Защото шаманите в най-далечното минало са се занимавали с подобни практики – да лекуват, да възстановяват счупено, скъсано, да възвръщат хората към живот. Познавали имената на всички отделни елементи, от които са изградени нещата от живата и неживата природа в света. Затова са могли да призовават стихии, животни и хора. Възвръщането към живота на определен човек се изразява в духовно пътуване на душата на шамана, след като е изпаднал в екстаз. Тялото му остава неподвижно на земята, а душата му пътува отвъд, следвайки душата на покойника, която трябва да призове да се върне към тялото. Шаманите са използвали различни култови предмети (атрибути) за тези цели, сред които и музикални инструменти – от кост, камък или дърво. А също и ударни, подобни на барабани. Като са съпровождали ритуалните си практики с видове песни, свързани с наричания, заклинания, пожелания и др. На Орфей се приписват различни дарби – имал чуден глас, композирал песни, свирел божествено, можел да лекува, имал ясновидски способности, съживявал е природата, хората и животните. Някъде е описан като цар, другаде като жрец или шаман… Но със сигурност най-популярната му фигура е на човек с венец от цветя или листа на главата, който държи лира или арфа.

Много от дарбите на Орфей са характерни за корифея в дионисиевите мистерии. Корифайос или Хорифайос означава „водач на хорото“, „първи хорист“; „първи актьор“, човек, на когото се пада задачата да ръководи хор, танц, оркестър, актьори… Същевременно е медиатор и изпълнява ритуали, някъде определяни като магьоснически по време на Дионисиевите мистерии, защото са свързани с плодородието и познаването на имената на градивните елементи в природата, чрез което могат да бъдат контролирани. Дали Орфей е бил корифей обаче – това е отделен въпрос. Дали и името му не произлиза от този вид титла: Орфей – Хорифайос – остава загадка.

За името  Орфей

Орфей е трак и най-вероятно е роден в Родопите, но неговото учение е стигнало далеч- до Египет. Ето няколко примера за имена от Близкия изток, които фонетично отговарят на името Орфей.

В енциклопедията на немския пътешественик и изследовател Албрехт Рошер (издадена в началото на миналия век) има поместени статии от други автори, в които пише че името Орфей произлиза от „Аура Фрей“ на финикийски, което означава „лекуване с музика и светлина“.

В Библията името се среща в историята на Рут, жената от Моав, чиято етърва се казва Орфа. Орфа означавало „колие“, „завой“, „дъга“. И реално Орфа е онази, която първоначално следва Ноемин, заедно с Рут, но впоследствие се завръща. Днес това е старозаветно име, характерно в Израел и САЩ под формата: Опра. Тъй като „Ф“ се изговаря като гръцката буква „Пси“ – ‘Ψ’. На английски се изписва с „ PH”, но се чете [f] или [pf]. Вземайки предвид този пример, имаме известно основание да предположим, че думата „harp” – „арфа“ на английски език е от същия корен.

В Корана срещаме лични имена като Аруф и Ариф в мъжки род. Ариф е арабско име, което отговаря на фонетичен принцип на името Орфей. Според етимологичното тълкуване Ариф с женски вариант Арифе (Арифа, Арфа и др.) значи „Знаеш“; „Мъдър“, „Познаващ“; „Образован“; „Учен“. Възможно ли е, подобно на думата „врач“, значението „познаващ“ (вещ) да се използва семантично повече от значението „възвръщащ“ (лечител)? Възможно ли е Орфей на арабски да е Ариф? Вариацията Аруф или още Харф в арабския, отговаря на буква със седем тълкувания[1]. Harf е писменост, чиито букви при повтаряне на четенето, без прекъсване, придобиват различни фонологични вариации и се променят… Те придобиват полифоничност и придават полисемантичност на посланията. Акт, извършващ се в кръговрат, до безкрай- каквито са формите на кръга и спиралата… Но се има предвид дума за обозначаване на писмото. Дума, имаща за графичен израз – символ, с който се изразяват значенията, познанието…

Женското име Руфа се появява в България при мюсюлманите от арабски език чрез посредничеството на турски език. В Родопите гальовната форма на това име е Руфинка. Като Руфинка от песента „Руфинка болна легнала“.

Дарбите на Орфей отговарят на тълкуванията на тези различни варианти на имена от Близкия Изток.

А името на Орфей е необходимо за да отличим Орфей от други фигури на царе, пастири и арфисти, като цар Давид, гръцки музиканти, корифеи или аеди, някои скандинавски или древногермански шамани с еолови арфи.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!