19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Татяна Лолова получи посмъртно наградата „Икар“

teatur

Починалата през март звезда на българския театър Татяна Лолова получи посмъртно наградата „Икар 2021“ за изключителен принос към българския театър на церемония във вторник вечер

[dropcap]Н[/dropcap]аградата приеха нейни внуци.

Най-добрият спектакъл според журито е „Боклук“, изигран на сцената на камерния театър 199. Текстът е на актрисата Елена Телбис, която взе наградата за драматургичен текст на Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите. „Боклук“ взе и наградата на публиката.

Водещата женска роля е изиграна през сезона от Ирини Жанбонас за Марта в „Кой се бои от Вирджиния Улф“ от Едуард Олби, реж. Стоян Радев, реши журито. Превъплъщението е видяно от публиката на Малък градски театър „Зад канала“.

Валери Йорданов, превъплътил се в образа на Рамадан Дервишов в „Караконджул“ по „Дервишово семе“ на Николай Хайтов, е отличен в категорията „водеща мъжка роля„. Изпълнението му е под режисурата на Стоян Радевна сцената на Народен театър „Иван Вазов“

За театрален дебют беше отличена актрисата Надежда Колева за изпълнението на ролята на Настенка в постановката „Бели нощи“ по Фьодор Достоевски на сцената на театрална работилница „Сфумато“.

Най-добрата поддържаща женска роля през последния сезон е изиграла според журито Радена Вълканова за ролята ѝ в „Капитал(на) грешка“ по Йодьон фон Хорват. Под режисурата на Иван Пантелеев тя е отличена за ролята си, изиграна на сцената на Народен театър „Иван Вазов“.

Най-добра поддържаща мъжка роля според журито е изиграл Александър Тонев, превъплътил се в образа на Санчо Панса в „Дон Кихот“ от Мигел де Сервантес в Драматично-куклен театър „Константин Величков“ – Пазарджик.

Начало на театралното събитие, което бе посветено и на 100-годишнитата от основаването на Съюза на артистите в България, постави рапърът Ицо Хазарта със сатирична песен, посветена на пандемията от Ковид-19. С изпълнение се включи и цигуларят Васко Василев.

 

 

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!