петък , 17 септември 2021
Най - четени новини
В Смолян ще открият бюст-паметник на Радка Кушлева
Радка Кушлева през 1960 г. Източник: Държавен архив – Смолян.

В Смолян ще открият бюст-паметник на Радка Кушлева

Заради красотата на тембъра ѝ наричат Кушлева „славея на Родопите“

Бюст-паметник на изпълнителката на химна на Родопите „Бела съм, бела, юначе“ Радка Кушлева ще бъде открит днес в Смолян.
Идеята да се уковечи името и творчеството на родопчанката, прославила фолклора на планината е на народния певец Хамид Имамски. Той намира съмишленици в лицето на дъщерите на Радка Кушлева, Община Смолян, областната администрация и много други родолюбиви родопчани.
Автор на скулптурната композиция е Павел Василев. Инвестиционният проект е дело на архитект Лъчезар Митовски.

Радка Кушлева е родена в семейството на певци и гайдари, а тя от малка пее. Първите изяви на младата родопчанка са през 1942 година. Тогава гласът ѝ прозвучава за първи път по Радио София. Ученичката в софийското стопанско училище е одобрена от комисията и по радиото често се чуват оригиналните ѝ родопски песни. Съпровождат ѝ „Кореняшката група“, орк. на Иван Кавалджиев и отделни инструменталисти.

Първите песни, които пее по Радио София, са „Бела съм…“, „Кадона седи в бахчона“, „Заспало е челебийче“, „Радо, мари, бяла радо“. През 50-те години на XX век записва повече от 70 оригинални родопски песни, по-голямата част от които са в Златния фонд на Българското национално радио.

Заедно със сестрите си Мария, Анка и Стефка сформира вокалния квартет „Сестри Кушлеви“, с който правят много записи и концерти в България и по света. Това е първият вокален квартет в България, който изпълнява фолклорни обработки.

По-късно квартетът прераства в секстет. В него вече пеят дъщерите на Радка – Соня и Диди. Секстет „Кушлеви“ гастролира с успех в много страни по света, издава няколко грамофонни плочи в „Балкантон“. Те са първите народни певици, които заедно с Емил Димитров записват модерни варианти на песните „Дилмано, дилберо“ и „Грозде“.

Забележителното е, че Анка и Стефка Кушлеви правят всички обработки на песните от репертоара на състава. Радка Кушлева е член и на ансамбъла „Наша песен“, в който пеят още Мита Стойчева, Лалка Павлова, Борис Машалов, Славка Секутова и Ика Стоянова.

В нейна памет, в родното ѝ село Широка лъка се организира национален конкурс-надпяване „С песните на Радка Кушлева“.

 

 

Източник : / https://bnr.bg