26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:07, 12 август 20201min

Жителите на Смолян се сбогуват с народната певица Христина Лютова

hristina lyutova

Жителите на Смолян ще се сбогуват с емблематичната родопска народна певица Христина Лютова днес във фоайето на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в областния град.

Лютова почина на 12 май т.г., 12 дни преди да навърши 80 години, но поради пандемията поклонението е 3 месеца след нейната смърт, каза дъщеря ѝ Марияна Павлова.

Изпълнителката на „Планино, стара планино“ е родена на 24 май 1940 г. в Смолян, надарена с богата музикалност, артистичност и забележителен алтов тембър, тя е певица със завидно гласообразуване и характерен стил.

Творческата и кариера започва на 20 години, тя става една от основателките на ансамбъл „Родопа” в родния си град, като професионална певица-солистка.

През 1967 г. е приета в ансамбъл „Филип Кутев”, където работи една година и пак се връща в „Родопа”, за да остане там над 30 години.

Създава уникалното по рода си контраалт трио „Родопея”, където пее и нейната дъщеря Марияна. Дълго време е солистка и на хор „Големите български гласове” с диригент Здравко Михайлов.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!