19 октомври 2021
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

17 април – Световен ден на хемофилията

svetoven den na hemofiliata

Световният ден на хемофилията е честван за първи път през 1989 г.

[dropcap]Д[/dropcap]нес е Световният ден на хемофилията. Българската асоциация по хемофилия ще отбележи деня с информационна кампания за заболяването и флашмоб пред Националния дворец на културата с наслов „Движим се заедно с промяната“.  Слоганът е избран заради промяната, която коронакризата наложи в целия свят.

В света за 75% от пациентите все още не е осигурено адекватно лечение и грижи. В това отношение България е на предпоследно място не само в Европа, но и на Балканите.

Хемофилията е заболяване, при което организмът на болния не изработва някоя от съставките на кръвта участваща в процеса на нейното съсирване. Когато хемофиликът кърви, той не кърви по-интензивно или по-бързо от нормално – той кърви за по-дълъг период от време. С лечение и правилна грижа, приблизително 400,000 човека с хемофилия от цял свят могат да водят нормален начин на живот. Без лечение, хемофилията може да доведе до кървене, силна болка, тежки ставни изменения, инвалидизация в ранна възраст и не на последно място малка преживяемост на тези пациенти.

Световният ден на хемофилията е честван за първи път през 1989 г. от Световната федерация по хемофилия, а повод за това е рождената дата на нейния основател Франк Шнабел.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия