неделя , 19 септември 2021
Най - четени новини
Ученици на ОУ ” П. Р. Славейков” с уникално обучение
Снимка : личен архив

Ученици на ОУ ” П. Р. Славейков” с уникално обучение

Пещера.18 ученици от 5 клас на ОУ „Петко Р. Славейков“ се включиха от 12.07.21 г. до 16.07.21 г. в обучения по проект  „Центрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения”, с бенефициент Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението (ГД ПБЗН – МВР), финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014–2020г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд . Организатор на обученията бе  консорциум „Дикон–БЧК“. Учениците получиха знания за действия при наводнения и последващи кризи. Това съобщи за  Peshteraprim  Пенка Христоскова- директор на учебното заведение.

Занятията  се проведоха в учебния център на Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН – МВР) в с. Бошуля, област Пазарджик с лектори служители на ГД ПБЗН – МВР.

През първите два дни от обучението учениците  преминаха теоретична подготовка по темата, проведоха занимателни игри и работиха с книжка специално разработена по темата. През следващите дни учениците показаха какво са усвоили чрез  практически упражнения и игри: Спасиха Натали от наводнение; Научиха какво трябва да поставят в раница за бедствия; Изработиха макети на къщичка и симулираха наводнение; Залесиха двора на учебния център; Научиха се да строят диги; Научиха се да поставят спасителни жилетки и да оказват помощ на давещ се; Проведоха ролеви игри с практическа насоченост; Проведоха викторина по оцеляване. По време на обучението учениците получиха като награди бележник с химикал, дъждобран и джобно фенерче, книжки по темата и Грамота за активно участие и постигнати високи резултати по време на обучението.

Участието на наши ученици в проекта , съфинансиран от Европейския съюз е поредното доказателство , че училището ни търси и намира интересни форми за обучение и възпитание на учениците ни, което затвърдява позициите му на предпочитано място за обучение и възпитание на децата в града ни ,

подчерта директорът на училището , Пенка Христоскова.