06 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Загадки и състезания в Гимназията

437529157_10220933720366258_404940257796985818_n

Пещера. Пролетните месеци за СУ „Св. Кл. Охридски“ са изпълнени не само с вълнения за предстоящите изпити, но и с многобройни състезания и извънкласни прояви.

На 23 април по случай рождения ден на Шекспир се проведе състезание по английски език. Участниците, разделени в три отбора, трябваше да приложат знания, умения и остроумие при разрешаване на разнообразни загадки, които ги препращаха в кабинети по изучавани предмети.  Всеки отбор беше навигиран от учител по английски език.

Надпреварата започна с прекрасен сонет от Шекспир, в чиито редове бяха закодирани имената на кабинетите, към които да се насочат участниците. Последваха текстови, граматични, музикални и математически задачи на английски. Накрая чрез откриването на скрити QR кодове учениците решиха последните загадки. За всяка правилно решена задача те получиха токени, които накрая размениха за мистериозен плик с букви. Изненадата на финала беше съчетанието от буквите на трите отбора, образуващо надписа „English Language Day 2024“.

Целта на организаторите – учителите по английски език Рада Попова, Айлин Павлова и Стела Христова, бе да покажат на  красотата, сложността и универсалността на езика. Участниците пък сами се увериха, че изучаването на чужд език може да бъде забавно и вълнуващо преживяване, както и че обединени от една идея, можем да постигнем чудеса.

На 24 април се проведе традиционното състезание между отборите на петите класове „Знаете ли … български език?“. Учениците съставяха думи от предварително дадени букви, коригираха правописни грешки, участваха във викторина, съставяха сродни думи. Двата отбора бяха избрали забавно-страшни имена „Черните пантери“ и „Сините дракони“. За съжаление не успя да се получи истински сблъсък между бързината и пламъка. „Сините дракони“ от V Б клас бяха безапелационни победители.

За публиката – четвъртокласниците от НУ „Михаил Каролиди“ и от Гимназията, също имаше интересни задачи с награди. Те трябваше да отговарят на въпроси, които не се изучават в училище: „От каква болест не се боледува на сушата?“, „Коя година продължава само един ден“ или „Кой клас не ходи на училище?“. Отговорът на последния въпрос не е „Дванадесети клас“ (въпреки че зрелостниците полагат доста усилия в това отношение), доста по прозаичен – „Житният клас не ходи на училище“.

 

Валентин Стоянов

Стела Христова


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!