19 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Синя суперлуна ще освети небето вечерта

luna

Синя суперлуна – явление, при което втората пълна Луна за месец се приближава силно до Земята – ще е видима в небето тази вечер.Това е началото на серия суперлуни – четири за три месеца – и ще изглежда с около една седма по-голяма и до 30% по-ярка, тъй като е с 23 хил. км по-близо от обичайните 384 хил. км.

Суперлуна се наблюдава, когато Луната минава най-близо до Земята при пълнолуние или новолуние. Вижда се три или четири пъти годишно: следващите са на 18 септември, 17 октомври и 16 ноември. При това септемврийската се очаква да е по-близо: със 17 хил. км по-малко от обичайното разстояние.

По-рядко явление обаче са сините луни: следващата е през май 2026 г. Следващата синя суперлуна е след най-малко три години. В случая думата „син“ е заблуждаваща. За пръв път терминът е записана през 1528 г. и макар да не е сигурен поводът за употребата му, днес той се отнася за втората пълна луна за месец, на всеки около две години (в резултат тя дълго обърква религиозния празничен календар).

Суперлуната ще изглежда пълна три дни според НАСА, до сряда сутринта, като „най-голяма“ ще е по здрач.

Източник : / https://www.dnevnik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!