17 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:18, 22 август 20211min

Синя луна ще наблюдаваме тази вечер

luna

След метеоритния поток „Персеиди“ космическото шоу през август 2021 година продължава със сезонна „Синя луна“ тази вечер

[dropcap]С[/dropcap]иня Луна (на английски Blue Moon) е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората Луна се нарича „синя“.

Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, отнася се единствено до периодичността на фазите ѝ и се наблюдава веднъж на две години и половина.

Последната такава синя луна беше на 31 октомври м.г.

Има и друго определение за Blue Moon като третата от четири пълни луни за един сезон. Именно сезонната Синя Луна е днес, а последната се случи на 18 май 2019 г.

През последните години хората използват името Blue Moon за тези два вида луни: втора от две пълни луни в календара за месец или трета от четири пълни луни в един сезон.

Наименованието идва от английския език от идиоматичния израз „Once in a Blue Moon“, използван в разговорната реч, в поезията и музиката, за охарактеризиране на нещо, което може да се случи изключително рядко или никога, подобно на българския израз „Когато цъфнат налъмите“.

В най-буквалното си значение „синя Луна“ се появява, когато Луната (не е задължително да е пълнолуние) изглежда синя, погледната с невъоръжено око. Това по принцип се среща много рядко. Ефектът може да се получи от дим или частици прах в атмосферата, каквито са се появявали след горски пожари в Швеция и Канада през 1950 г. и след изригването на Кракатау през 1883 г. Изригването на вулкана изхвърля огромно количество прах и създава илюзията, че Луната е синя, за почти две години. Частиците в атмосферата трябва да са около един микрометър в диаметър.

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!