16 октомври 2021
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

На Хелоуин ще наблюдаваме Синя луна
Снимка : piabay

Димитър Насков07:48 | 30 октомври, 20201min
luna

На 31 октомври ще видим второто пълнолуние за месеца, а то се нарича „Синя луна“.

Според информация на НАСА, определението за това явление се появява през 40-те години на 20 век. Тогава „Алманахът на фермерите в Мейн“ (най-надеждният източник на климата за всички неща в продължение на почти 200 години) предлага дефиниция на Синята луна, която е толкова объркана, че голяма част от астрономите се затрудняват да я разберат.

Явлението не толкова необичайно. То се случва най-често, когато пълнолуние настъпи на първия или втория ден от месец, който има общо 31 дни, тъй като лунният цикъл се повтаря на всеки 29,5 дни.

Последният път, в който наблюдавахме Синя луна, беше на 31 март 2018 г.

Тази година пълнолунието ще настъпи в нощта на 31 октомври, когато много страни празнуват Хелоуин и в Мексико започва Денят на мъртвите.

Може да наричаме второто пълнолуния за месеца „Синя луна“, макар и цветът ѝ да е съвсем обичаен. Всъщност естественият спътник на Земята наистина може да изглежда син, но това се случва, единствено когато изригне вулкан.

Изтоник : / https://www.sinoptik.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия