02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Много емоции, разнообразни дейности и отлични резултати в Гимназията

su_sv_kl_ohridski

Пещера. За поредна учебна година учениците и учителите от СУ „Св. Кл. Охридски“ изпълниха учебната, възпитателната и социализиращата дейност със смисъл и съдържание.

Достатъчен е само фактът, че успехът на тазгодишната паралелка на ДЗИ по БЕЛ е 4,25 – по-висок от средния за страната (3,93) и за областта (3,54). Ивет Кузева и Веселина Мишеморова имат отличен на матурата по БЕЛ. Средният успех на ДЗИ по английски език е 5,45, като има петима отличници, а Мартин Каменов е постигнал впечатляваща оценка – отличен 5,92. По биология и здравно образование успехът също е над средния за областта и за страната.

От дванадесетокласниците осем ученици имат диплома с успех над 5,50, а Ивет Кузева е пълна отличничка.

Напълно задоволителни са и резултатите от олимпиадите. От 110 явили се на първия кръг 12 са класирани за областното ниво. На олимпиадата по физика на областния кръг седмокласниците Пейчо Келчобанов, Иван Карамитрев и Костадин Момчев са на една точка от първия. По биология и здравно образование Гергана Гюрджеклиева, също от VII клас, е на четвърто място, а Иван Карамитрев – в първата десетка.

По отношение на индивидуалните награди в различни състезания и конкурси учениците от Гимназията нямат никаква конкуренция в Пещера.

В третото издание на конкурса „Пещерските будители“ те взеха 10 приза от общо 31 (без поощрителните награди): 5 първи места, 3 втори и 2 трети.

Мариана Керкелова от VII А извоюва второ място в Националния литературен  конкурс „Спас Зафиров“, а рисунката на Мелек Ахмедова от VI кл. (представител на школата по изобразително изкуство в читалището) спечели първа награда в Националния конкурс „Обичам те, море“.

Най-успешни бяха дванадесетокласниците, които печелеха конкурс след конкурс: Ивет Кузева, Мария Младенова, Маргарита Дерменджиева, Веселина Мишеморова, Леа-Катрин Ринтелман, Билял Юмеров. Наградени бяха техни есета, разкази, рисунки, фотографии, презентации – и то не само в България, а и в Израел.

Андон Георгиев и Емилиян Аликовски от единадесети клас са в първата десетка на най-добрите проекти на стартъп платформата „Тийноватор“. Те създадоха Green Mind – интелигентната саксия, която сама се грижи за растението, като позволява дистанционно да бъде контролирана средата, в която то вирее. В приложение се настройват видът и сортът на растението в саксията, след което тя сама създава необходимите условия. Осветеността, влажността на почвата, температурата – всичко това може да бъде проверено онлайн – само с няколко докосвания на екранчето на смартфона.

Андон е истинска мечта за всяко училище. Той не само е председател на Ученическия съвет, но и представител на Пазарджишка област в Съвета на децата.

Значима роля за тези успехи имат интегрираните и интерактивните уроци, които повишават интереса на учениците и ги правят активни участници в образователния процес.

А. Христова и Коралиева направиха съвместен урок по английски език и човека и природата в IV клас; Хаджиева и Ангелчова – по история и география в V клас, Герджикова и Стоименова – по математика и музика също в пети клас; Якимова и Пейковска – по математика и занимания по интереси (в класната стая на открито учениците решаваха задачи, чиито решения им помогнаха да направят хвърчило); Славова, Мехмедов и Чанакчалиева – по БЕЛ и информационни технологи; Михайлова и Ибришимова проведоха „Часът на знанието“ във II и в III клас.

Имаше и изнесени уроци, и уроци с външни лектори. Славова проведе урока „Библията – книга на книгите“ в храм „Св. Димитър“, а Хаджиева осъществи урок по гражданско образование в Парламента. Нейчо Дечев от Сдружение „Родопски хайдути“ запозна петокласниците с оръжието и бита на хайдутите.

С помощта на ролева игра „Моето първо работно място“ дванадесетокласниците овладяха уменията да кандидатстват за желаната работа. Директорът на училището обяви две „свободни работни места“, а учениците преминаха в реална ситуация през целия етап на кандидатстване – от създаването на СV и мотивационно писмо до интервю с работодателя.

Извънкласната дейност също беше богата и разнообразна.

Тя премина под знака на 115-годишния юбилей на училището. Негов център беше вълнуващ спектакъл, който показа основните моменти от миналото и настоящето на най-заслужилото пещерско училище. Изпълнителите бяха бурно аплодирани, а по-възрастните зрители се пренесоха с умиление в ученическите си години.

През тази учебна година се създадоха две вокални формации – вокална група „Климентини“ и фолклорно трио „Пендари“ с ръководител г-жа Мария Стоименова, учител по музика. Сформирането им се породи от участието на учениците от V а, VIII и X клас в юбилея на училището, както и от желанието им да продължат да пеят и да участват в училищни мероприятия. Децата с много старание изнесоха концерт по случай 3 март, включиха се и в Националния конкурс за забавна песен, организиран от ЦПЛР – гр. Пловдив, където получиха грамоти за отлично представяне.

Георгиева, Тодорова и Стоянов проведоха състезание за Димитър Пасков, който е учил в Гимназията, като учениците трябваше да отговорят на въпроси по биология и химия, свързани с нивалина, и да направят репортаж и интервю за събитието.

Учениците от IV и от V клас създадоха изключително красиви модели на Слънчевата система, а третокласниците изготвиха проекти на тема „Meet my Family”. Седмокласниците рисуваха представители на „Царство гъби“, на безгръбначните животни, направиха изложба на хербарии.

Художниците на Гимназията организираха пет изложби – коя от коя по-пъстри и интересни.

Продължи шефството на Гимназията над паметника на избитите априлци в местността Бялча – три пъти беше почистено пространството около него; беше организирано поклонение с участници от две общини.

Гимназията възроди възрожденската традиция учебната година да завършва с продукция на учениците пред своите родители. Петокласниците с помощта на г-жа Стоименова представиха „Бабината приказка“ – умело съчетаване на приказка и песни. Те запознаха родителите си и с втората част от поредицата „Ако бях бог“ – сборник със съчинения, писани по време на час под ръководството на Петкова и Стоянов.

Ученици и учители се включиха в националната кампания „Да изчистим България заедно“, като почистиха двора на училището и пространството около него.

Най-малките ученици участваха в традиционния Пролетен карнавал, като бяха облечени в костюми от любими герои.

За поредна година се проведе и състезанието между петокласниците „Знаете ли … български?“, в което паралелките на Петкова и Стоянов мериха знанията си по български език и литература.

 

Продължи и активната дейност на Ученическия съвет с ръководител Христина Хаджиева. Той организира честването на различни годишнини и празници, но най-значимата му дейност е организирането на благотворителните базари. През тази година имаше четири такива инициативи. Коледният базар събра 3 336 лева, Великденският – 1 922 лева, а „сладоледеният“ базар през м. юни – 1 380 лева. Всички средства бяха преведени по сметките на хора, нуждаещи се от лечение. Отделно през месец февруари бяха събрани 1 978 лева за бедстващите след земетресенията в Турция и Сирия.

За това, че дарителството и добротворството са в кръвта на нашите ученици, говори и спонтанността на някои прояви.  Възхищение предизвиква жестът на Йоанна Стоенчева от II Б клас, която отряза косата си, за да бъде направена перука за онкоболно дете. Така Йоанна, съвсем невръстна, показа на непознат страдащ човек, че не е сам, че има кой да му подаде ръка. Учениците от VI А и VI Б клас с класни ръководители Атанасова и Бабова продължиха емоционалната си връзка с децата от ЦНСТ в Пещера. Те изработиха мартенички и картички, купиха лакомства за своите връстници.

Много е показателно, че училището не само дава, но и получава дарения. През тази учебна година много бивши ученици показаха, че Гимназията продължава да заема специално място в сърцата им: доц. Мария Спасова дари 1 000 лева за дейността на Ученическия съвет, Никола Личков подари своя пластика, Костадин Ненков – графика от пещерски художник, а осмокласниците от випуск 1989 г. – информационно табло за патрона на училището.

Тези разнообразни и успешни дейности са резултат от старанието на учениците, от активната работа на учителите на СУ „Св. Кл. Охридски“.

 

Валентин Стоянов


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!