05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков19:21, 28 април 20221min

Емоции в Гимназията

su_sv_kl_ohridski

Пещера. Празничните вълнения около Великден може и да са утихнали, но СУ „Св. Кл. Охридски“ остава подвластно на страстите, свързани с различни извънкласни дейности. Така последната седмица на месец април ще се очертае може би като най-натоварената в емоционално отношение за Гимназията.

„Внимание! Внимание! Нечувано! Невиждано!“ – така беше дадено началото на приказния карнавал, в който участваха учениците от начален етап. Всеки от тях се беше облякъл като любимия си детски герой и актовата зала на училището се изпълни със смях и фантазия.

Проведоха се и две състезания – по български език и литература и по математика. Петокласниците се съревноваваха кой е по-добър в „Знаете ли… български?“, като съставяха думи, участваха във викторина, откриваха езикови грешки. В началото „Тигрите“ от V А и „Шампионите“ от V Б вървяха равностойно, но на финала „Шампионите“ защитиха името си, макар и само с четири точки. Състезанието протече при изключително празнична атмосфера, основна роля за която имаха водещата Веси Мишеморова и нейният асистент Христо Ненков от XI клас. Те включиха публиката, която задаваше въпросите към отборите, а и сама отговаряше на специално подбрани любопитни задачи. Така гостите си тръгнаха с неочаквани лакомства.

По математика се състезаваха отборите на двете седми паралелки. В началото водещите припомниха крилати мисли за точната наука. Състезанието включваше съставяне на текст с буквените отговори на задачи, попълване на кръстословица онлайн, кръстосано отговаряне на въпроси. По-добри се оказаха учениците от VII Б клас. Отново не беше забравена публиката, която се забавляваше с въпроси към нея, изискващи остроумие и съобразителност.

По-различни бяха емоциите в I и в IX клас. Първолаците от А паралелка (с класен ръководител Гинка Григорова) показаха на родителите си колко е важно човек да може да чете и пише, като превърнаха вечерта в празник на грамотността.

Деветокласниците проведоха дискусия за опасностите от дрогата, организирана от педагогическия съветник г-жа Гивечева и от класния им ръководител г-н Шопов.  Темата ги заинтересува, като имаха възможност да изразят личното си отношение и да научат нещо ново от съучениците си. Обединиха се от мнението за опасностите от дрогата.

Най-оригинална, най-неочаквана, най-емоционална беше вечерта на 28 април. Тогава абитуриентите поканиха класния си ръководител г-жа Мераклиева на своя бал.

Да се поканят учителите на бал, е неформален обичай в Гимназията от десетилетия. Последните двадесетина години учениците от XII клас канят класния си по време на учебен ден, като се стремят всяка покана да бъде оригинална и запомняща се. През годините дворът на Гимназията е бил огласян от рев на мотори, от гърмежи и фойерверки, бил е свидетел на най-разнообразни форми на покана.

Тази година зрелостниците избраха напълно нетрадиционен начин. Преди спектакъла в читалището извикаха класната си на сцената. По този начин изказаха своето възхищение от нея не в затворената училищна общност, а пред пещерската общественост. И напълно беше права г-жа Мераклиева, като им благодари с думите, че не количеството (т.е. броят ученици) прави качеството, че колкото и ученици да има в Гимназията, те винаги ще сътворят нещо емоционално и запомнящо се.

А учебната година още не е свършила – учениците от СУ „Св. Кл. Охридски“ има още с какво да изненадват учителите и родителите си!

 

Валентин Стоянов


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!