05 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Брацигово : Стартира форум за недвижимото културно историческо наследство

curkva sv yoan predtecha bracigovo

Брацигово. За трета поредна година се провежда международният архитектурен форум посветен  на недвижимото културно историческо наследство „Брацигово  -Каменният поток на времето“ от 26 юни до 2 юли.

 Събитието е под патронажа на Министерство на културата и се организира от Камара на архитектите в България, Камара на строителите, Община Брацигово, Посолството на Италия, Италианския културен институт и Конфиндустрия в България. Официални партньори на събитието са Регионален исторически музей Пазарджик, Университетът по архитектура строителство и геодезия, Националното сдружение на общините и Общество „Културно наследство“ – асоцииран партньор на Европа Ностра.

Откриването на форума започва с експониране на изключително ценното тракийско съкровище от с.Равногор, Община Брацигово, което ще бъде представено в Регионален исторически музей в Пазарджик на 26 юни /понеделник/ от 14:30 до 17:30 часа. Това е единственият ден в тази година, когато тази безценна археологическа находка може да бъде видяна. Съкровището от II век.пр.Хр., изцяло от сребро и злато, представлява девет предмета, част от украса за конска амуниция – юзда, начелник и седем кръгли апликации. На шестте от тях, групирани по двойки, използвани за набузници от двете страни на конската глава) са изобразени бюстове на богините Атина, Артемида и Нике.

От 27 юни /вторник/ програмата на форума продължава в Брацигово с лекции и презентации посветени на недвижимото културно наследство, изкуството и бъдещата перспектива за ревитализация на исторически сгради свързана и с нейната енергийна ефективност. От 13 часа ще бъдат открити три изложби в читалище „Васил Петлешков“ – „Архитектура за образование и култура“ на арх. Белин Моллов,„Съвременно италианско изкуство“ и “Mеждународен опит за енергийна ефективност при сгради паметници на културата”. Пълната програма можете да откриете на официалния сайт на събитието www.forum-bratsigovo.bg

Организатори:  Камара на архитектите в България, Камара на строителите, Община Брацигово, Посолството на Италия, Италианския културен институт и Конфиндустрия в България. Официални партньори на събитието са Регионален исторически музей Пазарджик, Университетът по архитектура строителство и геодезия, Националното сдружение на общините и Общество „Културно наследство“ – асоцииран партньор на Европа Ностра.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!