26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:51, 17 август 20201min

Красимир Вълчев окончателно: Учебната година започва присъствено

krasimir vulchev

„Решението новата учебна година да стартира в реална учебна среда е окончателно. Още през юни имахме разговор с колегите от ЕС, че всички страни ще стартират присъствено.

Следващата година ще е трудна за всички ни. Но трябва да намерим формулата – да сме предпазливи, но и да живеем нормално“. Това коментира пред Нова тв министърът на образованието Красимир Вълчев. Той призна, че най-трудно ще е за първокласниците, които трябва да придобиват базови умения.

За следващата учебна година от министерството са се спрели на стратегията на превключването – когато има болни, класът или училището веднага ще преминава във варианта на обучение в електронна среда.

Само по медицински причини децата ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение, уточни министърът.
Министър Вълчев коментира, че в един клас няма как да бъдат разделени децата и да бъдат накарани да носят по цял ден маски, но могат да бъдат разделени класовете, по примера на детските градини, които са отворени още от май месец.

„Ако едно дете е болно или е застрашено здравето на голяма група деца, преди излизахме в грипна ваканция. Това беше чиста загуба на време. Вече до 30 дни ще има възможност за обучение в електронна среда“, обясни министърът и добави, че деца с компрометирана имунна система, ако е болно детето, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите.

„С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство“, заключи той.

По-големият проблем е с родители на ученици и възрастните им роднини, които имат заболявания, но няма как да бъдат разделени. В края на седмицата ще има работна среща по всички тези въпроси, допълни Вълчев.

Кирил Вълчев коментира и ситуацията с протестите в страната. Според него, премиерът е предложил мерки, които отговарят на исканията на протестиращите, но за да се случат е необходима нова Конституция.

„Надявам се с тези предложения да се потуши гражданското недоволство, въпреки че те са първоначални. Те трябва да бъдат обсъдени.“, обясни министърът и допълни, че голяма част от хората искат предвидимост в тези времена.

„Като правителство не можем да се месим в законодателната власт. Факт е, че в тези протести се смесиха желанието на младите да живеят по-добре, но няма как да направим по-добро общество, ако се настройваме едни срещу други, размахваме юмруци и издигаме бесилки. Виждаме и надничащи политически интереси, както премиерът ги нарече – политически шмекери, зад които прозират интереси от Дубай. ГЕРБ залага на съзидателното начало и ще продължава да го прави“,  заяви още Вълчев.

Източник : https://www.dnes.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!