26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина народната певица Стайка Гьокова

stayka gyokova

Гьокова принадлежи към най-ярките поколения български народни певци

[dropcap]Н[/dropcap]а 90-годишна възраст почина народната певица Стайка Гьокова – един от най-големите и колоритни гласове на Тракия и България.

Потомка е на певчески родове, преселници от гр. Чирпан. Родена е през 1930 г. в с. Тастепе, (днешен Смолник), близо до Карнобат. От дете пее по седенки, сборове, а вечер с гласа си е посрещала уморените жетвари от нивата. През 1951 г. се явява на прослушване в Националното радио и впечатлява комисията с уникалния си алт. Оттогава започва дългогодишната ѝ звукозаписна и концертна дейност.

Изнася многобройни концерти в България и по света, има стотици записи в Златния фонд на БНР и десетки филми в Златния фонд на БНТ. Награждавана е с едни от най-големите държавни отличия.

Стайка Гьокова е била част от групите „Наша песен“, „Българска песен“, „Тракийска песен“. В тях е заедно с Йовчо Караиванов, Борис Машалов, Мита Стойчева и др. Пяла е под съпровода на акордеонистите Иван Шибилев, Петко Дачев, а също – с Първомайската, Леновската, Конушенската групи.

Поклонението ще се състои в петък 16 юли от 11.00 ч. в храм „Света Троица“ в София.

 

Източник : / https://dnes.dir.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!