26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:20, 16 януари 20201min

Клуб на художниците „П. Стайков” отбеляза своята 50-годишнина

снимка 50 г. клуб П. Стайков

Пещера. В края на 2019 г. художниците от клуб „Петър Стайков” в Пещера подредиха в ХГ „Проф. Веселин Стайков“ Годишна изложба от свои картини, живопис, натюрморти, икони, приложно изкуство и живописна енкаустика. 27 творци от общината изложиха 70 свои произведения, за да покажат на съгражданите си художествената история с нови вълнуващи творби. „Винаги ще се прекланяме с гордост и самочувствие пред творческия гений на талантливите български художници Петър Стайков – първият академичен художник, проф. В. Стайков – бащата на СБХ, декан на ХА в София, световно известен график, Вл. Рилски – майстор на колоритната поезия и архитектурния пейзаж на Орфеевата планина, и Тодор Хаджиниколов – челник в съвременната пейзажна живопис на България“, каза пред почитателите на изкуството кметът на общината Йордан Младенов. „Общата годишна изложба е повод, отправяйки взор към живота на клуба, да си спомним за таланта на художниците Стоян Раканов, Михаил Захов, Борис Евтимов, Атанас Трендафилов, Никола Джоров, Стефан Гюзелев, Марин Маринов и Костадин Алексиев, които останаха вечно в духовността на града ни“, припомни д-р Николай Пенев – председател на Общински съвет – Пещера.
По повод 50-годишния юбилей на местния творчески клуб с грамоти бяха наградени съвременниците на големите художници. С грамоти и плакети за цялостен принос в развитието на културата в гр. Пещера и по повод 50 години клуб „П. Стайков“ бяха удостоени Илия Тончев и Стоимен Стоименов. Творците са членове на СБХ и представят Пещера в национални и международни форуми на изобразителното изкуство, носители на много престижни награди.
През есента на 1969 г. в сградата на Градския музей – метоха на църквата „Св. Петка“, няколко ентусиасти полагат началото на дейностт на клуб „Петър Стайков“. Основатели са Атанас Мулетаров, Иван Каравасилев, Михаил Захов, Коста Алексиев, Борис Евтимов и Вълчо Узунов. За председател на клуба е избран Атанас Мулетаров, който остава на този пост десетилетия.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!