26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:05, 17 февруари 20201min

Църквата в Радилово ще отбележи храмовия си празник

curkva radilovo

Пещера- Радилово. Днес 17 февруари Църквата „Св. Теодор Тирон“ в пещерското село чества своя храмов празник. Ще бъде отслужена Света литургия за здравето на миряните, съобщи за Пещера Прим кметът Благой Харизанов. По- късно за мир и благочестие ще бъде осветен и раздаден курбан. Построена е през 1818 година на мястото на по-стар дървен храм и така е една от най-старите в Пазарджишко. Архитекти на сградата са костурските майстори, преселници в Брацигово, Марко Зисо и Петър Чомпъл. Под един покрив с храма „Св. Теодор Тирон“ се намира и църквата „Св. Неделя“. Тя е построена в по- ново време.  Интересно е да се знае, че в старата църква на служба са присъстали само мъжете, а в новата- жените. Църквата е изгорена при потушаването на Априлското въстание в 1876 година и е възстановена в 1883 година. След проведените ремонтните дейности през последните години извършени с дарения на жителите храмът придоби завършен вид. През 2018 година храмът и жителите на Радилово отбелязаха 200 годишен юбилей.  Църквата е със статут на паметник на културата от местно значение.

Св. Теодор Тирон (тирон значи новобранец) е живял в началото на IV в. и е бил воин в град Амасия, Понтийска област. св. Теодор Тирон се явил на сън на Константинополския патриарх Евдоксий и му наредил рано сутринта на първия ден от Великия пост да забрани на вярващите да купуват осквернена с идолска кръв храна от пазара, а който нямал хранителни запаси, да си свари коливо (варена пшеница с мед). След това цяла седмица християните се хранели с коливо и така се опазили от оскверняване. И до днес Църквата възпоменава това славно събитие.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!