18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Църквата в Радилово ще отбележи за 203-та година своя храмов празник

ikona sv teodor tiron

[dropcap]Р[/dropcap]адилово. На 17 февруари 2021 година църквата в пещерското село Радилово ще отбележи за 203-та година своя храмов празник.

"Св. Теодор Тирон" Радилово
„Св. Теодор Тирон“ Радилово

Построена е през 1818 година на мястото на по-стар дървен храм и така е една от най-старите в Пазарджишко. Архитекти на сградата са костурските майстори, преселници в Брацигово Марко Зисо и Петър Чомпъл.

Църквата е изгорена при потушаването на Априлското въстание през 1876 година и е възстановена в 1883 година.

Църквата е със статут на паметник на културата от местно значение.

Патрон на храма е Теодор Тирон (на гръцки Θεόδωρος ο Τήρων;), наричан също Теодор Амасейски (по мястото на смъртта му), е християнски светец-воин, почитан като великомъченик.

Църква " Св. Теодор Тирон" Радилово
Църква “ Св. Теодор Тирон“ Радилово

По време на провежданата по заповед на император Юлиан Отстъпник кампания на принуждаване на християните да извършват езически жертвоприношения Теодор отказва да се подчини на заповедта на военачалника си да принесе жертва. Дават му няколко дни за размисъл. Вместо това подпалва езически храм, посветен на Кибела, за което е отведен на съд пред градоначалника. Заявява, че е християнин и затова е хвърлен в тъмница и обречен на гладна смърт. След известно време, установявайки, че Теодор все още е жив, градоначалникът отново му предлага да извърши жертвоприношение и да спаси живота си. След отказа му е подложен на жестоки мъчения, но остава верен на християнската вяра.

Църква " Св. Теодор Тирон" Радилово
Църква “ Св. Теодор Тирон“ Радилово

Тогава градоначалникът го осъжда на смърт чрез изгаряне. Теодор се прекръства, сам се качва на кладата и умира като християнски мъченик.

Снимки : peshtera prim

Източник: https://e-peshtera.com


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!