29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:36, 17 февруари 20201min

Няма такова нещо като малка добрина

race

Ден на спонтанните актове на доброта се чества от цял свят днес, на 17 февруари. Празникът е сред новите инициативи на международните благотворителни организации. Спонтанен акт на доброта(на английски: random act of kindness) е акт на алтруизъм, извършен от един или повече хора без очакване на насрещна благодарност от тях, често на случайни непознати. Изразът „Практикувайте актове на спонтанна доброта и безцелна красота“ (Practice random kindness and senseless acts of beauty) е написан от Ан Хърбърт (Anne Herbert) върху подложка за хранене в Саусалито, Калифорния през 1982 година. През февруари 1993 година излиза едноименната книга на Хърбърт, в която са събрани различни истински истории за спонтанни прояви на добрина.
Международният ден на спонтанните актове на доброта води началото си от Нова Зеландия. Идеята да се отпразнува доброто начало у човека чрез малки жестове на доброта е на Megan Singleton, Josh de Jong and Marshall Gray. Такъв жест може да бъде да подариш цветя на непозната дама, да почерпиш някого с кафе, да посетиш център за възрастни или болни хора и просто да поговориш с тях… Убедени, че е важно да има ден, в който да си припомняме колко е важно да бъдем Човеци, амбицира Megan Singleton, Josh de Jong and Marshall Gray започват работа за популяризирането на идеята си. Усилията им дават резултат. На 1 септември през 2005 година празникът за първи път се чества като национален в Нова Зеландия, а скоро след това става международен.
„Добротата е език, който глухият може да чуе и слепият да види”, Марк Твен


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!