26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещера придобива градски вид за 17-години

peshtera stara

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Знаете ли, че в периода 1901 до 1918 г. в града започва да кипи усилено и по-модерно строителство ?

Архитектурният облик на Пещера отначало бавно, но по- късно след широко приложение на устройствения план /1909-1910/, след откриването на улици и площади , обликът започва бързо да се изменя.

Преди началото на Първата световна война /1915/ не може вече да се види църквата Св. Димитър“ от пътя откъм Брацигово, както я видял Константин Иречек в 1883 г. Броят на схлупените къщурки намалява. Изграждат се доста солидни и големи къщи на пещерски състоятелни граждани : Зафир П. Зафиров/дн. Ритуална зала/, Марко Н. Томов, братя Г. Теленчеви, Зафир Кукушев, Васил Кънев, Иван К. Кьосеиванов, Петър К. Иванчев, Димитър Паликаров, Анастас Янков, Никола Г. Гаджев, Петър Благоев и др.

Възрожденският архитектурен стил отстъпва пред типично градската къща с малък двор и с известни барокови влияния. В строителството се въвежда употребата на тухли, кирпичи и вар, нацепен и дялан камък. Рязко намалява употребата на кал, речни камъни и на плет. Продължава голямата употреба на дърво :паянтова конструкция от греди, гредореди на покриви и тавани, покриваща констукция, врати, прозорци, подове, тавани, стълбищни парапети, балкони, долапи, миндери и др.

Пещерските домакини редовно триели подовете, стълбите, команите врати с парчета от счупени керемиди, докато дървото не придобивало характерна червена окраска и отенък. Помещенията в къщите вече са значително по- високи, прозорцците стават по- големи а с тях и светлината по- силна.

Откритите огнища и оджаците намаляват и в употреба влизат ламаринени печки или зидани камини. Стаите вече се осветяват с газени лампи, а стопаните пращат в историята светилници и свещници.  Според едно проучване правено през 1910 г. средно на една жилищна сграда за страната се падат 5.7 души, за селата 5.0души, за градовете- 5.2 души и за София 9 души. Пещера вероятно не прави изключение от тези данни, ако се изключат по- тежки случаи в турската и циганската махали.

По данни на статистиката през 1985 година в Пещера влизат в експлоатация 56 жилища, през 1986г.-59. През 1987г. жилищата са 47, през 1988г. нарастват с 4, През 1989 г. влезлите в експлоатаия жилища в града са 83.

 

Източник : Енциклопедичен речник на Пещера : Анастас Б. Пунев

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!