29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Преди години в Пещера забранили биенето на камбани и абитуриенстските балове

peshtera stara

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Преди 110 години в града е издадена заповед, с която се забранява биене на църковните камбани. Това се случва през 1911 г. Депешата е подписана лично от околийският началник Иван Байрактаров. Разпоредбата е изпратена до всички църковни настоятелства в Пещерска околия.

Да се спре продължителното биене на камбани при смъртни случаи, а само два пъти по 10 удара при известие за починалия и при тръгване на погребалното шествие, защото инак се безпокоят чувствата на други болни .“

Лятна читалня под стария Кавак

Преди 79 г. в Пещера пристига друга забрана. През месец май 1942 г., Министерството на народното просвещение разпорежда да не се провеждат абитуриентски балове. Организацията и провеждането на такива мероприятия се отменят поради „особените времена, които преживяваме„. Завършилите гимназия момчета веднага се гледат от наборни комисии и отиват на служба във войската.

 

 

 

Използвани са данни от :

Енциклопедичен речник на Пещера

автор- Анастас Б.пунев


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!