26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков10:56, 8 май 20201min

Дарение от 700 000 лв. спаси от продажба гората край Црънча

gora

Пазарджик- Црънча. Дарение от 700 000 лв. спаси от продажба гората край Црънча. Сагата с гората започна през 2017 г., когато общинският съвет я преобразува от публична в частна общинска собственост и така отвори пътя за продажба. След жалба решението беше потвърдено от Административния съд в Пазарджик и от ВАС.

Висшия административен съд решава, че Црънчанската гора, не е гора по дадени показания, че тя е загубила предназначението си, и може да й бъде сменен характера на собствеността от публична на частна такава.

В резултат инициативният комитет разпространи петиция „Да опазим црънчанската гора за хората и природата!“. Жителите на селото не са съгласни с продажбата. Освен това ловната общност от района също е против, тъй като гората била основен терен за тях. В района имало и много древни археологически паметници. Затова се настоява решението на общинарите да бъде отменено.

Решението на Общинския съвет за продажбата на малко над 360 хил. кв. метра от гората предизвика протест по време на демонстрациите на Специалните сили на полигона в селото на 6 май, съобщи БНТ.

Ден по-късно от общината обявиха, че се отказват от намерението си за продажба на земята. Средствата от дарението ще бъдат предоставени за изграждане на парк и подкрепа на волейболния клуб „Хебър“, обяви на брифинг кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Източник : / https://news.bg

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!