23 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:06, 16 март 20201min

Четири опасни сгради предвижда за продажба МБАЛ-Пазарджик

mbal pazardzik

Четири опасни сгради, които са в окаян вид от години и за които МБАЛ-Пазарджик плаща данъци,се предвижда да бъдат продадени. Това обяви на специална пресконференция изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов. Той запозна представителите на медиите с тяхното състояние.

Бившият кухненски блок, който от 25-години не функционира, се налага да бъде охраняван заради влизането на хора в помещенията. Сградата е опасна и е възможно там да се случат инциденти.Трябва да я пазим да не влизат външни лица, обясни д-р Темнилов. Той разкри, че данъчната оценка на имота е около 950 хил.лв . За него се плащат данък сгради и застраховка. Тази сграда носи само тежести на болницата. На 10 май 2019г. Общото събрание на акционерите взима решение сградата да бъде отдадена под наем. Потенциални наематели констатират, че за да може да се използва в нея трябва да се инвестират 700-800 хиляди лева, за да се развива дейност.

20200313 101348
Сградите на бившата детска клиника също над 10 години тънат в разруха. На заседанието на акционерите на 10 май миналата година, е предложено имотите да бъдат продадени, но предложението в частта за разходване на средствата от продажбата не се приема, тъй като не съдържа конкретна информация за какво ще се използват. Тези имоти обаче също носят само тежести на дружеството, заяви д-р Темнилов. За тях има становище от инженер-конструктор и е издадено предписание да се предприемат мерки за обезопасяване на сградите. Получено е и писмо от Здравното министерство от 18 февруари 2020г, в което е посочено , че при неефективно разходване на средства за неоперативни активи на дружеството, се носи съответната наказателна отговорност. На предстоящото Общо събрание на акционерите на МБАЛ-Пазарджик трябва да бъде гласувано дали имотите да бъдат продадени. Процедурата по продажбата няма да се извършва от лечебното заведение. Това е от компетентността на Агенцията за публичните предприятия и контрол и се извършва след решение на Министерски съвет. Още миналата година е получено писмо от Здравното министерство, с което се указва на всички търговски дружества, които имат неоперативни имоти, които са в тежест и носят загуби да бъдат предложени за продажба. Средствата от продажбите ще се предоставят на МБАЛ – Пазарджик, след обосновка за какво ще се изразходват. Д-р Темнилов коментира, че на мястото на бившето детско отделение, е възможно да бъде изграден жилищен комплекс, а болницата да получи апартаменти в него, които да бъдат предоставени на специалисти, които идват да работят в нея от други градове.

20200313 101916
Сградата на бившата пералня на болницата пустее от десетки години. Тя също ще се предложи за продажба , а данъчната и оценка е над 378 хил лв.

20200313 105248

 

Ръководството на лечебното заведение планира в района да бъде изграден парк , за което ще се търси съдействие и от 11-те общини, които са акционери в МБАЛ-Пазарджик АД ,заяви д-р Темнилов. Той изрази очакванията си да получи подкрепа и всички общински ръководства да помогнат за облагородяване на това пространство.
Предстои да бъде избран независим оценител, който за изготви пазарните оценки на имотите.

20200313 103108


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!