петък , 17 септември 2021
Най - четени новини
Изложба “Учебни рисунки” ще бъде открита в Пещера

Изложба “Учебни рисунки” ще бъде открита в Пещера

Пещера. Изложба “Учебни рисунки” на ученици от НХГ “Цанко Лавренов” ще бъде открита на 16 юни 2021 г. в Художествена галерия “Проф. Веселин Стайков” в Пещера. Събитието се организира от Художествената гимназия след покана на Митка Млячкова – организатор художествена галерия – Пещера и е резултат от културното сътрудничество между двете институции.

В експозицията ще бъдат представени три различни творчески и образователни посоки в областта на учебния предмет “Рисуване”. Почитателите на изобразителното изкуство ще видят класически етюди, проучвателни и експериментални рисунки, при създаването на които главна цел е проучването на детайли от човешкото тяло в разнообразни пози и движения. В процеса на рисуване гимназистите са анализирали различни аспекти от анатомията и натурата.

Главни акценти са изучаването на конструкция, пропорции, перспективни съкращения и взаимовръзките между отделните части на фигурата, които са основен акцент в учебната програма по „Рисуване“ за 10, 11 и 12 клас. Гимназистите са проявили творчески подход и са нарисували произведения с индивидуален художествен почерк.

Част от творбите са създадени през настоящата учебна година при преподавателите Ангел Китипов, Петър Чучулигов и Димитър Келбечев, а други са собственост на художествения фонд на гимназията.

Плакатът за изложбата е създаден от ученичката Теодора Узунова от 11 клас на специалност “Рекламна графика” със съдействието на преподавателите Костадин Отонов и Борис Богданов.