29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Пещера : Стартира проект „Кръстопът на минало и съвремие“ II

krepost peristera

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Стартира проект „Кръстопът на минало и съвремие“

ГОДИНА ВТОРА

„Крепост „Перистера“ –  сакрално място, където минало и съвремие съграждат бъдещето на Пещера“.

Място събрало в едно свръх естествена  симбиоза, драматизъм , красота и величие. Ние можем да ги покажем, непроменени, забележителни и прекрасни.

 

10 юни 2021г.

Исторически музей

Стефан Вълдобрев представя Акустичен концерт „ Книга за песните“.

 Актьор, композитор, певец, режисьор, поет – Стефан Вълдобрев е вкусил и оставил нещо от себе си в много от сферите на изкуството. На 15. май 2020 г. издаде своята първа книга, наречена „Книга за песните“, а само 5 дни по-късно навърши 50 години!

 С песните и музиката си Стефан Вълдобрев създаде огромна територия за обмен на чувства между много хора. С идеята да бъдем щастливи, защото щастието е състояние, за което се бориш ежедневно и е хубаво да не го правиш сам.

Казват, че там, където свършват думите, започва музиката. Тази впечатляваща книга е за думите, за музиката и за пространството между тях.

 

17 юли 2021г.

Исторически възстановки и реконструкции

Историческите възстановки са популярен начин за съпреживяване на миналото в съвременността.

Ние ще организираме възстановки, които са безценни както за българската идентичност, така и за връзката между миналото, настоящето и бъдещето. Защото в днешния свят – макар и да живеем в модерна епоха, е важно човек да познава корените си, а те са в древността.

Античен фестивал

“Перистеракрепост на вярата“

Фестивалът „Перистера“ ще пресъздаде епизоди и събития от живота на римляните и варварските племена, обитавали земите на римската провинция Мизия през късната Античност, към които земи спадали и пещерските. Ще покажем сцени от ежедневния живот, занаяти, религиозни и цивилни ритуали, военно дело, игри, облекла и храни.

Със специалното участие на Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“.

Програма

10:30 – Откриване: Обща беседа за историята на крепостта

11:00 – Представяне на литургия. Гарнизонът полага клетва за вярност към императора.

11:30 – Кратка история на римо-готските войни.

11:45 – Битка между римляни и готи

12:00 – Демонстрации в лагерите на римляни и варвари. Построения, оръжия и стрелба с лък.

 13:00 – 14:00  Обедна почивка

 14:00 Демонстрация на римска медицина, монетосечене, занаяти, настолни игри

15:00 – Антична мода – демонстрация на женски и мъжки костюми.

15:30 – Сключване на федус между римляни и готи.

16:00 – Погребение на готски воин.

 

Месец август  2021 .

Самодива“

 Театрална постановка

Всеки от нас дълбоко в душата си има своята Самодива, иска я, копнее я, търси я вдън горите Тилилейски, но колцина се осмеляват и могат да я хванат здраво, да я задържат – не насила, а с любовта си, да я накарат да се влюби до полуда, за да изостави всичко друго и да тръгне с него.

 Разказ за сбъднатата… Истинската Любов!

Феерия от звук, светлина, танци и невероятен декор – близък до представата ни за приказното, далечното, детското във всеки от нас. И простата история за Любовта – онази, която все търсим и все не можем да я опазим, когато я намерим.

Месец септември 2021 .

„Мистериите на траките“

 Спектакълът „Мистериите на траките“, който се представя неслучайно от Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“, е дълго подготвян проект, плод на задълбочени проучвания, който за първи път ще ни разходи извън познатите тракийски ритуали. Ще се докоснем до езотеричните орфически мистерии, ще се пренесем в космологията на траките в „израстването на едно момче“ от неговото посвещаване, до свещения брак – хиерогамията.

Всичко в този мултимедиен спектакъл е базирано на реалните археологически артефакти, които нашите земи грижливо съхраняват и които, може би, са мястото на най-древната човешка цивилизация.

 Димитър Павлов

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!