20 септември 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Събор за чудо и приказ се провежда в с. Свети Константин

sabor 2024

Св. Константин. Повече от 1 000 певци, инструменталисти и изпълнители от цялата страна се включиха в осмото издание на Национален фолклорен събор на народното творчество Св. Константин 2024″. Той се провежда на открита сцена на „Широката поляна“. Десетките участници ще се надпяват и надиграват в два последователни дни на 27 и 28 юли. Съборът се провежда под патронажа на Йордан Младенов, кмет на Община Пещера.

Снимка : peshteraprim
Целите на музикалният форум са популяризиране, съхранение и развитие на българските фолклорни традиции и опазване на националната идентичност и културата на българският народ.  За най-добре представилите се участници ще има десетки награди, присъдени от компетентно жури в състав Руса Каврошилова, Здравко Мандаджиев, Илиян Сандрев и Майя Йорданова.

Официалното откриване направи Галя Стоянова- секретар на Община Пещера. Тя приветства своите съграждани, участниците и гостите на празника.

Снимка : peshteraprim

Богатата конкурсна програма на събора ни доказва, че „бъдещето на Пещера“ е живо и се развива в правилна посока във времето. С провеждането му още веднъж доказваме, че богатството на нашата Родина е в българския фолклор,че традициите са живи, че общността ни има нужда от събития, които пазят духа на уникалното ни народно творчество. А то е носител на най-скъпото наследство на един народ- неговата идентичност.“, каза пред съборяните Стоянова и на свой ред пожела успехи на участниците.

Снимка : peshteraprim

След конкурсните изпълнения в първия съборен ден, програмата продължи с концерт на Николай Учкунов. Музикален поздрав от гайдарски състав „Войводите“, накара публиката да се изправи на крака за да чуе химна „Бела съм бела юначе“и още дузина емблематични виртуозно изпълнени родопски мелодии. Градоначалникът пожела весело настроение на присъстващите.

Снимка : peshteraprim

Пожелавам успех на всички участници в Националния събор. Обичайте и популяризирайте българския фолклор,защото това е безценното богатство, което ние трябва да предадем на нашите деца. Нека този летен празник да събуди нови сили и надежди у всички ни. Танцувайте и се веселете на воля! Пожелавам успех на конкурсната програма, на всички участници и екипа на журито.„, каза Младенов и отбеляза, че в далечната 1964 година, в тази местност е проведен събор за първи път. Вече 60 години, с кратки прекъсвания феста се превръща в празник на душата и сетивата за хората от близо и далече.

Снимка : peshteraprim

Заедно със своите колеги от местната администрация той награди отличените от журито. Гран При за цялостен принос в съхранението и популяризирането на българския фолклор получи НЧ „Просвета-1928“ с. Гъмзово, община Брегово- Певчески и Танцов състав с ръководител Анжела Белдева. Журито присъди Гран При на Хор „Добруджанки“- НЧ“Васил Левски-1959″ гр. Балчик с ръководител Магдалена Христова. Специална награда на Кмета бе връчена на Танцов състав „Огнени сърца“ при НЧ“Народна просвета1908″ с. Смоляновци, община Монтана с ръководител Ирена Василева.

Снимка : peshteraprim

След награждаването на призьорите започна Хоротека „Да тропнем на открито на Дългата поляна“ с открит урок по български народни танци от д-р Драгомир Йорданов.С неповторимо артистично присъствие и характерен жар, Николай Славеев огласи околността със своите песни. Кметът на общината Йордан Младенов даде старт на лятната феерия от светлини в уникално шоу, които замениха огнените езици на традиционния летен огън поради пожароопасната ситуация в страната. Последва празнична заря над вековната гора, която постави началото на концерта на певицата Селина.

Снимка : peshteraprim

Успешното участие и приятното изкарване на събора и тази година се съблюдава стриктно от пожарникари, полицаи от РУ- Пещера и колегите им от пътна полиция, екип на Бърза помощ и служителите на ОП „Общински пазари“ и ОП „ЧПОИ“.

Снимка : peshteraprim

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!