25 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Започна провеждането на V Национален фолклорен събор на народното творчество в Свети Константин

sabor

Св. Константин. В курортното селище над Пещера започна провеждането на V Национален фолклорен събор на народното творчество. На сцената в два поредни дни ще излязат 1 400 изпълнители, 140 групи, индивидуални певци, инструменталисти и състави от всички краища на страната.

По традиция всяка последна събота на месец юли пещерци се събират на летовището Свети Константин, за да се видят, да посрещнат гостите си, да послушат българска народна песен, да се хванат на хорото и да се радват на традиционния огън в съботната вечер. И така от 1967 година.

Вече пета година Съборът е със статут „Национален“. Надпяването и надиграването откри Елена Рядкова- зам.-кмет на Община Пещера. Пред десетките съборяни на „Широката поляна“ тя каза : “ Гледайки богатата конкурсна програма си давам сметка колко е популярен нашият събор. С организирането му ние още веднъж доказахме, че богатството на нашата Родина е в нейното културно многоообразие. Доказахме, че традициите са живи и заемат представително ясто в културния живот на община Пещера. Обществото ни има нужда от такива събития, които са носители на уникалната българска духовност. Организирането на подобни събития е един от основополагащите репери за развитието и утвърждаването на туризма в нашата община“.

 

„Наш дълг е да пазим българщината и това е един от прекрасните начини да покажем на всички, най-вече на нашите деца, българските традиции във фолклора, в певческото и танцово изкуство“, каза председателят на журито Руса Каврошилова. Тя пожела успехи на всички участници, положителни емоции и наслада от прекрасната организация на празника. Майсторството на изпълнителите ще оценяват и Здравко Мандаджиев, Борис Генчев и Павел Куцев.

Най-малкия участник в конкурсната програма е на година и 6 месеца, най- възрастната изпълнителка тази година е 92-годишна жителка на Панагюрище. Всички изяви са съобразени с последните разпоредби на Министерство на здравеопазването. Атракция в ранните следобедни часове на съботния ден ще бъде Ути Бъчваров, който ще приготви пред съборяните печено прасенце и огромно кюфте. По думите му, “от вкусните ястия ще хапнат 1 000 човека”. Ще звучат стоте каба гайди и песните на Здравко Мандаджиев и Николай Учкунов.

Снимка : peshteraprim

Решението на кмета Йордан Младенов е да надгражда това утвърдило се през годините събитие. Тази година неговото послание е да превъзмогнем лични страсти и политически различия. Вечерта е отредена за тържественото запалване на традиционния огън от Кмета на общината. Лично той ще връчи медали и ГРАН ПРИ за всяка категория и статуетки за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!