20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Започна националният събор в Свети Константин

sabor peshtera

Пещера-Св. Константин. За шеста година певци, танцьори и почитатели на българската народна песен и танц се събраха на „Широката поляна“, в най- новото село на България – Св. Константин, за да дадат начало на атрактивен събор с много настроение, усмивки, хора и настроение.

Снимка : peshteraprim

Мащабното събитие, събира изпълнители от цялата страна и представя изворен български народен фолклор. Според актрисата Веселина Бабаджанкова Пещера е град с традиции, богата култура, готова и в трудни моменти да даде възможност за популяризиране и утвърждаване на стойностни и непреходни традиции и обичаи.

Снимка : peshteraprim

Тази година пред професионално жури ще се представят повече от 1 000 участника и групи. Най-далечната точка, от която има представител е Шумен. Най-малък участник е 4 годишен певец от същия град. Най-възрастният изпълнител на обичаи е на 98 години от с. Дълбоки

Изпълненията на .участниците във форума ще оценява жури в състав :

  • Илиян Сандрев от Пловдив. Възпитаник на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“- Пловдив. Завършил Музикална педагогика с народно пеене в АМТИ „Проф. Асен Диамандиев“. Понастоящем преподавател в ЦПЛР ОДК- Пещера. Носител на медали и отличия от национални и международни изяви. Реализирани певчески проекти в национални музикални медии
  • Боян Алексиев от Бургас. Възпитаник на Национално училище за танцово и изобразително изкуство- София.  Завършил Музикална педагогика с народно пеене в АМТИ „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив със специалност „Българска народна хореография“. Създател на Танцово шоу „Кабири“, учредител и председател на Сдружение „Клуб за танцово изкуство“-Пловдив. По настоящем Алексиев е зам.-директор- учебно творческа дейност в училище „Св.Св. Кирил и Методий“. Участник, жури и организатор на множество фестивали в страната и чужбина.
  • Здравко Мандаджиев. Фолклорен изпълнител от редиците на Музикална компания „Пайнер“. Родеен в гр. Кърджали, където изучава народно пеене в специализирана паралелка. Завършва НУ за фолклорни изкуства „Широка лъка“. Дипломира се като специалист „изпълнителско изкуство“ в АМТИ „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив. Носител на престижни награди от национални и международни конкурси и фестивали. От 10 години се отдава на преподавателска дейност. Има издадени 7 албума с българска народна музика. Днес, преподавател и учител по народно пеене към ОДК-Пещера.
  • Руса Каврошилова- председател на журито. Родена  в Смолян. Завършва НУ за фолклорни изкуства „Широка лъка“ със специалност народно пеене. Дипломира се като специалист по начална и специална педагогика   в АМТИ „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив. Специализира в ПУ „Паисий Хилендарски“.Носител на награди от национални и международни форумис професионална певческа реализация в БГ медии. По настоящем-директор на ЦПЛР ОДК- Пещера.
Снимка : peshteraprim

VI Национален фолклорен събор Свети Константин 2022 откри зам.-кмета на Община Пещера Елена Рядкова“. Тя поздрави участниците от близо и далече с добре дошли на пещерска земя и каза :

„Шеста година този събор е важна и съставна част от културния календар но Община Пещера. Шеста година ставаме все по-богати с това, което ни носят гостите от цялата страна- българската народна песен и танц. Даваме си сметка колко популярен е станал нашия събор. По този начин предаваме на идните поколения любовта към българщината. Тези непреходни ценности ни помагат в настоящето, да градим бъдещето. Както е казал народът : Песента синор няма, хорото не старее…“.

Снимка : peshteraprim

Програмата продължава до късните часове в съботната вечер. В неделя следва продължението…


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!