18 октомври 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В събота : Ще осветят хляб и курбан на параклиса „Св. Илия“

paraklis sveti ilia-sveta varvara...

Пещера. На 20 юли /събота/ православната църква почита паметта на старозаветния пророк Илия, изобличител на езичеството. В народните вярвания Свети Илия се почита като повелител на всички небесни стихии като дъждове, градушки, светкавици и гръмотевици. Тази власт му била поверена от Бога, когато светът трябвало да се подели между светците.

Свети Илия е покровител на кожухарите, самарджиите и фурнаджиите и на този ден те отбелязват своя еснафски празник.

Снимка : Цветан Иванов
Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома на Илинден, такава ще бъде цялата следваща година

По повод празника, нашия съгражданин Цветан Иванов е решил да възстанови стародавната традиция на предците ни да се прави курбан в чест на светеца.

Снимка : Цветан Иванов

„В 11:00ч., на 20.07., ще бъде отслужена празнична литургия в местността „Църнево“, където е възстановен параклисът посветен на Св. пророк Илия и Влмч Св. Варвара. Отец Тодор ще освети курбан и ще благослови всички миряни.“, каза за Peshteraprim Цветан.

Той уточни, че от доста години не е правен курбан на святото място

„Реших да възстановя обичая.Тази година с помощта на дарители от целия град се надяваме да се съберем, да почетем Светеца и да седнем на обща трапеза. Ще се радвам на този ден да дойдат и моите съграждани. Кмета Йордан Младенов съдейства за възстановяване на пътя до светата обител. Това е едно удобство за християните, решили да спазят традицията, отбелязва Цветан Иванов. Заедно с приятели са поправили водопровода и на мястото отново ромоли със струите си чешма.

Снимка : Цветан Иванов

Параклисът „Св. пророк Илия“ и „Влмч Св. Варвара“ е възобновен с волната помощ на родолюбиви пещерци през 2000 г.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!