29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

dzhamya

Курбан Байрам е време за благотворителност и берекет, милосърдие и опрощение. Празникът започва днес и се отбелязва четири дни.

Снимка : peshteraprim

Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се нарича „Арифе“. Тогава жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и приятели за душите на починалите.

В първия празничен ден, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва – байрам намаз. Тя се предшества от обичайната сутрешна молитва – сабах намаз, а времето между двете се запълва с четене на специално подготвени за случая просветителски проповеди.

Снимка : peshteraprim

Основна традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие.

Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, стига те да са здрави и без недъзи. За да бъде жертвено животно, дребният добитък трябва да е навършил една година, едрият – две години.

Снимка : peshteraprim

Смисълът на Курбан Байрам е да се раздава месо на нуждаещите се – сираците, самотните и болните, за да могат и тези хора да усетят празника. Канонът повелява богатите да раздадат цялото месо.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!