24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Обещано : Започна санирането на ОУ „Любен Каравелов“ в Пещера

ou l karavelov - sanirane 2024

Пещера. Днес стартира изпълнението на строителството по проект, който предвижда, изпълнение на строително-монтажни работи и енергийно спестяващи мерки за постигане на енергопотребление на сградата клас „А“ на ОУ „Любен Каравелов“ в Пещера.

Снимка : peshteraprim

Проектът се финансира от Механизма за възстановяване и устойчивост, Инвестиция „Модернизация на образователна инфраструктура“ в изпълнение на  Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 2 468 136 лева.  Срокът на изпълнение на инвестицията е 24 месеца.

Снимка : peshteraprim

Целта на проекта е да се създадат условия за равен достъп до образование чрез изграждане на иновативна и подкрепяща образователна среда, която съдейства за повишаване мотивацията за учене и самоподготовка, както и подобряване на образователните резултати на учениците от ОУ „Любен Каравелов“.

Снимка : peshteraprim

Мерките включват  топлоизолиране на външните стени, покрива и пода, подмяна на дограма, ремонт на ВиК инсталацията, вътрешни ремонти по стаите.  За осигуряване на достъпна среда е предвидено изграждане на външни и вътрешни рампи и платформи. Проекта предвижда и подмяната на осветителните тела с енергийно ефективни LED  лампи. Ще бъде изградена инсталация за пожароизвестяване и мълниезащита.

Снимка : peshteraprim

За oползотворяване на енергията от възобновяеми енергийни източници ще се монтират– чилъри въздух-вода, прибори за измерване, контрол и управление, както и изграждане на Фотоволтаична инсталация 40 Киловат- пик на покрива на сградата, която ще задоволява: 65% от нуждите за отопление на сградата и 50% от нуждите на сградата за осветление, уреди и други.Следващ етап от проекта е  доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане, както и обособяване на пространства за масово събиране на учениците.

Снимка : peshteraprim

На откриването присъстваха кмета на Община Пещера Йордан Младенов, председателя на Общински съвет Пещера Васил Филев, зам.- кмета Гълъбина Карамитрева, секретарят на Община Пещера Галина Стоянова, представители на фирмите изпълнители, строителния надзор и проектантите.

Пред учителите, учениците и гостите на събитието Младенов изрази задоволството си обновяването на образователната инфраструктура. Той благодари на екипа, работил до сега за успешните стъпки. Пожела всичко да върви по вода и инвестицията да се ползва години напред.

Директорът на ОУ „Любен Каравелов“ Величка Василева посочи, че за нея днешния ден е особен и паметен. Това е инвестиция в бъдещето, подчерта директорката.

Кметът спази практиката си и разби бутилка шампанско в кофата на багера, с което даде старт на строителните работи.

Снимка : peshteraprim

Припомняме, че на 06.12.2023г. Йордан Младенов подписа договор за безвъзмездна финансова помощ  с Изпълнителна агенция „Програма за образование“ за реализация на проект: „Модернизация, въвеждане на енергоспестяващи мерки и осигуряване на достъпна среда в училищната сграда на Обединено Училище  „Любен Каравелов“ – гр. Пещера“.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!