01 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ахмед Муса и 13-те му последователи, отново ще се изправят пред съда

sud

Пазарджик. Делото за насаждане на религиозна омраза и пропагандиране на идеите на „Ислямска държава“ отново влиза в начална съдебна фаза в Пазарджишкия окръжен съд. Причината е, че Върховният касационен съд видя съществени пропуски в досъдебната фаза. Нещо повече, установена е предубеденост от страна на прокуратурата, затова новият обвинителен акт е изготвен от друг наблюдаващ прокурор, а съдебният процес ще се гледа от нов състав. Така, след осем години разследвания и съдебни заседания, соченият за ръководител на ислямистките структури у нас Ахмед Муса и 13-те му последователи, отново ще се изправят пред съда. 

Снимка: БГНЕС

Въпреки десетките експертизи, разпити на свидетели, от които шест тайни, преводи на чужда литература, анализи на видеоматериали и стотици часове съдебни заседания,  се установи, че присъдите, които Ахмед Муса и 13-те му последователи получиха на първа инстанция през 2019-а година са с неясни мотиви. Липсват категоричност кога, къде и как е извършено престъплението.

Преди три години Ахмед Муса получи общо осем години и половина затвор и глоба от 9500 лева затова, че е рекламирал идеите на „Ислямска държава“ с призиви за джихад. Останалите обвиняеми получиха ефективни присъди между две и три години, които в последствие бяха променени.

Сагата по т. нар. мега дело започна в далечната 2014-а година, когато пазарджишкият ромски квартал „Изток“ осъмна блокиран от жандармерия. По същото време, паралелна спецакция се проведе в Пловдив и Асеновград. Последваха претърсвания на къщи и арести. Тогава прокуратурата обяви, че Ахмед Муса е част от международна терористична група, разпространяваща идеите на „Ислямска държава“, като за период от осем месеца – между 2013-а и 2014-а година – той е посещавал 10 пъти основната терористична клетка в Грац, Австрия и е контактувал лично с тамошния ръководител Дахмид. Двамата са поддържали връзка с ислямското звено в Кьолн, Германия. Днес, 10 години по-късно, се оказва, че тезата на обвинението е изградена върху разкази на свидетели.

В момента Ахмед Муса е на свобода. Той изтърпя наказанието от предишната си присъда по т.нар. „имамско дело“, в което бяха обвинени в разпространяването на радикален ислям други 13 имами, като сред тях бе и ходжата на Сърница – Саид Муутлу. Наскоро, Ахмед излезе от затвора предсрочно, тъй като му бяха признати прекараните три години в ареста, без присъда. Днес той продължава да твърди, че е невинен, затова отхвърля идеята новото дело да се  гледа по съкратената процедура, твърдят близките му.

Сагата с „ислямисткото мега дело“ продължава. Този път акцентът на обвинението е насаждане на религиозна омраза и разпространяване на забранената книга „Вероотстъпване“.

Първото заседание е насрочено за 7-и февруари, сряда, в 10 часа. Докладчик – съдия Красимир Комсалов.

 

 

 

 

 

Източник :  / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!