29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

При принуда за ваксиниране сезирайте съда или КЗД

The doctor is injecting

Работници, които са принуждавани от работодателите си да се ваксинират срещу Covid-19, имат право да сезират съда или Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Това каза за „Хоризонт“ националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова.

В синдиката продължават да постъпват сигнали от работещи, които питат дали са задължени да се ваксинират, за да упражняват право си на труд.

Правото на труд не трябва да бъде обвързано с условието човек да е ваксиниран, за да упражнява професията си, тъй като ваксинирането е личен избор на всеки, категорична е Величка Никова, национален секретар на КНСБ.

„Работниците са обезпокоени, че всеки от тях  може да не понесе такъв вид ваксина, някои по здравословни причини, други имат своите лични съображения, има професии, подложени на пряк контакт с други хора. За такива професии действително може да е необходимо лицата да бъдат ваксинирани, но това не трябва да става принудително. Всяко принудително действие представлява един вид акт на дискриминация спрямо собственото желание на индивида да бъде подложен на ваксинация и органите, които той може да сезира, това е Комисията за защита от дискриминация или пък съда“

Специалистът по трудово право припомни, че в Кодекса на труда има основание поради, което работодатели могат да освобождават работници, които обективно не могат да изпълняват своята работа, но „това трябва да се докаже с медицински документи, с медицински показания“.

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!