28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещера ще почете паметта на  Осман Нури Ахмед

pametnik osman efendi

[dropcap]П[/dropcap]ещера.  Пещера ще почете паметта на  Осман Нури Ахмед, известен като Осман ефенди. Венци и цветя  по повод 125- години от смъртта на бележития ни съгражданин ще поднесат Кметът на Общината, лидери на политически сили, общественици. Организаторите канят гражданите на поклонението, което ще се проведе на 19 май от 11:00 часа пред паметната плоча на видния пещерец.

След Освобождението Осман Ефенди е обявен за народен герой и получава пенсия, като български герой и борец, Делата му започват с това, че неведнъж спира башибозуците да разграбват и да убиват мирното население, спира мюсюлманите, които след Априлското въстание искат да избиват, като сам застава пред една орда на башибозуците с думите, че трябва да минат през трупа му. Като главен мюфтия Осман никога не е забравял празника на спасеното от него население на Пещера (19 януари). Винаги пристигал официално облечен, декориран с ордените си. Присъствал на водосвета и на военния парад при Кавака, където поднасял поздравленията си на видните граждани.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!