02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Приключи Климентовата седмица в Гимназията

su_sv_kl_ohridski

Пещера. По традиция патронният празник на СУ „Св. Кл. Охридски“ се отбелязва през т. нар. Климентова седмица – дните преди 8 декември.

Тази година тя започна с поредното издание на ученическата телевизия „Тийн ТВ“, което съдържаше обява за извънкласните дейности по случай празника, спортна емисия и метеорологична прогноза.

Празникът беше отбелязан чрез няколко творчески ателиета, първото от което беше „Фантазия от цветове“. Ученици от I до XII клас изпълниха белите листове с палитрата на своето въображение. Необременени от начало и край на учебните часове, от задължителните теми в програмата, те представиха в багри своите емоции и надежди. Заедно с тях рисуваха и учители под ръководството на Милена Балтаджиева.

Вторият ден на Климентовата седмица започна с открит урок в V A клас на тема „Легенди за град Пещера“. Учениците анализираха преданието за построяването на църквата „Св. Петка“, разгледаха снимки от миналото и настоящето на града, по които да съставят авторски предания. Гости на урока бяха учители от града и областта, както и представители на РУО – Пазарджик, и на Община Пещера.

Ученици от всички етапи на обучение се включиха в две творчески работилници: „Българските азбуки“ и „Музикална чудесия“. Залата беше разделена на няколко станции, в която специални помощници помагаха на гостите в приключенията им. На първата станция деца от първи и втори клас вдъхваха живот на глаголически букви, като ги оцветяваха, а третокласници и четвъртокласници изписваха имената си на глаголица. На друго място петокласници и шестокласници  писаха на глаголица думи от „Пространно житие на Константин – Кирил Философ“, за автор на което се смята Климент Охридски.

В чест на патрона на училището ученици от XI клас изработиха банер с надпис: „Клименте, славим твоята божествена памет!“.

А „Музикална чудесия“ събра творчество и забавление в една вихрена въртележка от емоции, ритъм, танци и караоке. Учениците изработваха музикални инструменти от подръчни материали и изпълняваха на тях любимите си мелодии.

На влизане в залата гостите получаваха два свитъка. В първия беше записано името на песен, която те трябва да изпълнят. Във втория имаше стих, а всеки трябваше да си избере дума от него и да я напише на глаголица.

В третия ден се изявиха учениците от началния етап. Те рисуваха своето любимо училище, правеха презентации и табла за патрона му, направиха преписи на средновековна кирилица. Четвъртокласниците отговаряха на въпроси за Кл. Охридски в „Стани богат“.

В четвъртия ден на Климентовата седмица се разгоря титаничен сблъсък на волейболното поле между отборите на учениците и на учителите, подкрепени от родители. Преди него празнично настроение създадоха мажоретките от състав „Перистера“ към ЦПЛР-ОДК. Отборът на учениците набързо поведе с 2:0 гейма. Обаче обединеният тим на учители и родители успя да се взема в ръце, да изравни и дори да открадне мача с 3:2 гейма. Причините за този обрат дълго ще бъдат дискутирани – дали учениците се отпуснаха празнично, дали джентълменски подариха победата, или пък направиха стратегически ход предвид предстоящото оформяне на срочния успех… Но така или иначе и на игралното поле се потвърди максимата, че никой ученик няма шанс пред учителско-родителския съюз.

Празничната атмосфера на Климентовата седмица завърши логично с най-емоционалната дейност – театралната постановка „Гълъбът и фениксът“ по мотиви от пиеси на Шекспир. Тя беше създадена специално за учениците от СУ „Св. Кл. Охридски“. Актьорите бяха от VIII, IX и XI клас, а основен двигател на представлението – младите актьори Николай Владимиров и Илина Илиева. Те дадоха начална актьорска подготовка на учениците – как да управляват театралното пространство, как да се държат и да говорят на сцената. Спектакълът пресъздаде вечната любов между Ромео и Жулиета и заслужено обра аплодисментите на публиката.

 

Валентин Стоянов


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!