04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Мария Жекова излъчи предаване  за Пещера

muzey peshtera

Пещера-София. Тази събота Мария Жекова излъчи предаване за Пещера.  На 9 декември от 11:00 ч. водещата на „Вкусът на България“ по Би Ти Ви представи пред зрителите си значимото историческо и икономическо значение, разказа за срещата културите и обичаите на различните етноси, които и до днес живеят в хармония и разбирателство един към друг.

Източник : peshteraprim

Траките от племето „беси“, които населявали региона в древността, са оставили в Пещера голямо наследство, част от което е и крепостта Перистера. Именно тук Мария научи легендата за белия гълъб – символ на града, и се докосна до най-голямата колекция „питоси“, които някога са се използвали за съхранение на храна.

Снимка : Драгомир Тетереков

Пещера е известна още и като „града на обувката“. Зрителите се срещнаха с майстор обущар, който  разказа за тънкостите при създаването на калъпи за обувки.

Културно-кулинарното съботно приключение продължи със среща със съвременен производител на боза, който сподели как се приготвя традиционната боза и какво я прави любима напитка на българите. Водещата научи и рецептата за типичния за региона празничен десерт „татлия“, както и как се прави българската трахана и в какви традиционни ястия може да се включва.

За финал Мария се изкачи до часовниковата кула в града, известна с името „Сахата“. Часовникът й продължава да работи точно и безотказно и до днес, за да покаже, че въпреки хилядолетната си история, животът в Пещера продължава да се движи в крак с времето.

Снимка : peshteraprim

 

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!