25 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков12:34, 8 декември 20212min

Гимназията отбеляза поредната Климентова седмица

su_sv_kl_ohridski

Пещера. И в живота на обществото, и в битието на отделния човек традициите са стожерите, които го крепят в трудните дни, които му дават усещане за устойчивост и спокойствие.

В 114-годишната история на Гимназията една такава опора е патронният празник. Отбелязан за първи път през 1938 г., през десетилетията той е включвал различни прояви – забави, рецитали, слова, концерти в коридорите на Старата гимназия или в препълнените салони на читалището и на киното. Независимо къде и как се е провеждал, този празник винаги е носел усещането за тържество и непреходност на знанието и на училището. От началото на този век дните преди 8 декември са наречени Климентова седмица и са изпълнени с разнообразни дейности: състезания, викторини, паралелкови и индивидуални изяви.

Начало на празничното настроение тази година постави Маргарита Дерменджиева от XI клас, която спечели първо място на Петия национален конкурс „Красива природа, красива наука“ със снимката си „Равновесие, мир, спокойствие“. Състезанието беше организирано от Община Шумен, а класирането беше обявено на 29.11.

В първите дни на декември ученици от VII и XI  клас представиха пред  читателите на Пещера прим  интервюта с бивши и настоящи възпитаници на Гимназията.

На трети декември приключи конкурсът за детска рисунка „Моето училище – настояще и бъдеще“. В него участваха тринадесет ученици от I до XII клас. На първо място в отделните групи се класираха Никол Тинева от IV клас, Ванеса Танева от VI Б и Селин Арнаудова от XI клас.

Учениците от I Б клас изработиха табло с поздрав по случай 8 декември, а връстниците им от I А с рисунки предадоха вълнението си от първи за тях патронен празник. Второкласниците и третокласниците поздравиха ученици и учители с песни и стихове. Техните клипове могат да се видят на интернет страницата на Гимназията. Учениците от IV клас подготвиха панел с материали за живота и делото на патрона ни, с уважение и признателност декламираха стиховете за учителите.

В турнира по тенис на маса взеха участие 12 ученици. В групата до VII клас победител стана Йордан Батаклиев от V А, а при батковците – Иван Лазаров от X клас. Любен Георгиев от VII клас и Митко Янушев от XII клас спечелиха безапелационно партиите си и се утвърдиха като най-добрите шахматисти в своите групи. Деветокласниците спечелиха състезанието по волейбол в горната гимназиална степен.

Най-емоционалната проява се състоя на 7 декември – състезанието „Какво зная за моето училище?“. Участници в нея бяха учениците от групите за целодневна организация в 3, 4. и 5. клас, а организатори – техните учители Цветелина Тахова и  Илиана Пейковска.

Викторината премина в три кръга, като във всеки съставът на отборите се менеше, за да вземат участие повече ученици. А наградите заслужаваха усилията – кошници с лакомства. Въпросите в първия кръг бяха свързани с историята на училището: “Кога е създаден Ученическият съвет?“, „Колко паралелки има тази учебна година?“. Те не затрудниха участниците и двата отбора получиха равен брой точки. Липсата на победител не разочарова публиката – веднага след обявяването на резултатите по няколко души от клас се втурнаха да вземат мечтаната кошница с лакомства, които отговорниците трудно опазиха до края на състезанието.

Вторият кръг донесе по-силни емоции – учениците трябваше да спукат балони, в които имаше букви, и с тях да изпишат името на любимото училище. Най-добре се справи сборната група на 3. и 4. клас.

Най-напрегнат беше третият кръг – по един участник от отбор трябваше да изгради кула от кубчета. Кулите падаха по няколко пъти, но инженерите не отстъпваха. Ентусиазираната публика обгради подиума. Една част окуражаваше своя човек, а друга се опитваше да разконцентрира противника. В крайна сметка победи представителят на пети клас.

Празничният 8 декември започна с презентация във всички паралелки, която със снимки и факти показа пътя на Гимназията от 1907 г. до днес.

След нея коридорите на училището оживяха от играта „Шифърът на знанието“, организирана и осъществена от Ученическия съвет. В тях и в класните стаи бяха скрити букви, образуващи текстове – в различен цвят за всяка паралелка. Участниците  трябваше да съберат буквите от своя текст и да ги залепят на бялата дъска във фоайето. Най-сръчни се оказаха учениците от VI А, които сглобиха логото на училището: „Знанието е сила“. На второ място се класира VII А („114 години Пещерска гимназия“), а на трето – V А („Климент Охридски“).

Краят на празничния ден беше посветен на грамотите за всеки отлично представил се клас, ученик и учител.

 

Валентин Стоянов

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!