03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Бум на сърдечно-съдови заболявания в областта

surce

Пазарджик. Увеличение на случаите на сърдечно-съдови заболявания отчитат кардиолозите от МБАЛ-Пазарджик. От началото на месец юли в Кардиологично отделение са лекувани над 100 пациенти с инфаркти, остър коронарен синдром, стенокардия, сърдечна недостатъчност, аритмии, хипертония и белодробна емболия. Горещото време се отразява изключително неблагоприятно на хората със сърдечни проблеми. Такива болни трябва да внимават много с прегряването на организма, предупреждава кардиологът д-р Петър Лазов.

-Д-р Лазов, опасно високите температури станаха ли причина за приема на повече пациенти в Кардиологично отделение на МБАЛ-Пазарджик през месец юли?

 

Д-р П.Л: Пациентите със сърдечно-съдови заболявания, които са минали през Кардиологично отделение през месец юли, се увеличават. Открояват се болни с тежки, животозастрашаващи състояния. Имаме изключително тежки инфаркти и белодробни емболии, които иначе рядко се срещат. Имахме 50-годишен пациент с топлинен удар и тежка камерна аритмия. Той дойде с температура от 40 градуса. Наложи се четири пъти да бъде дефибрилиран и да го увиваме в студени чаршафи, за да свалим малко температурата. Няколко пъти беше на ръба, но успяхме да го спасим. Бяхме сериозен екип от спешни медици, анестезиолози и кардиолози и благодаря на колегите за усилията, които всички положиха. Това е един от фрапантните случаи на влияние на топлините върху сърцето, което като цяло се случва доста рядко. От години не сме имали такъв летен месец с толкова тежки случаи. А при 88-годишна пациентка с белодробна емболия се установи въртящ се тромб в дясното предсърдие. Метафорично казано „убихме кобрата на смъртта“ и помогнахме на жената. Този тромб прилича на змия, която се върти в кухината на сърцето и още малко ще клъвне и ще приключи.

 

-Кои сърдечни заболявания са най-много?

 

Д-р П.Л: Най-много са инфарктите. Всеки ден имаме най-малко по 1 такъв случай, а обикновено през летните месеци честотата на инфарктите е по-малка, когато горещините са по-нормални. Имаме доста случаи на тежки ритъмни нарушения, аритмии, тахекардии и белодробна емболия. Това заболяване понякога протича по-тежко и от инфаркт.
Искам обаче да отбележа, че ние успешно можем да лекуваме такива случаи благодарение на модерната апаратура, закупена от ръководството на болницата. Благодарни сме на изпълнителния директор на МБАЛ-Пазарджик, д-р Красимир Темнилов, че в последните години Кардиологично отделение получи съвременна техника на високо ниво. Така имаме възможност да предоставяме нови възможности за диагностика и лечение на сърдечно-съдовите заболявания.
От този месец разполагаме с апарат за механична аспирация на тромби (апарат Penumbra). С помощта на тази изключително мощна помпа може да извличаме огромни тромби от белия дроб. Това е иновативно лечение на белодробната емболия с голям процент успеваемост.

-Заговорихте за нова апаратура. Безспорно важна част от вашата работа е въвеждането на нови техники за лечение на пациентите, а това няма как да се случи без качествени апарати. С какви разполага вече Кардиологично отделение?

 

Д-р П.Л: Работим вече с последно поколение ангиограф, който има страхотни възможности – за ангиографии на почти цялото тяло, а не само на сърцето. С много уникална технология за директно изобразяване на стентовете- т.нар. Clearstent технология. Закупиха се и нови апарати, които позволяват да направим и ултразвук на плаката на сърцето, вътре в артерията на сърцето и да виждаме органа от вътрешната страна, което е уникално и в Пазарджик, това се прави единствено в нашето Кардиологично отделение.
Прилагаме и метод за измерване на налягане през стесненията на артериите на сърцето, което изключително обективизира тежестта на стеснението. Премахва се категорично субективния момент в преценката на дадено стеснение на коронарната артерия и това е изключително полезно, особено в случаите, когато стесненията са гранични и ти се колебаеш дали този пациент ще има полза от поставяне на стент и въобще от коронарна интервенция или няма да има полза. И това ти дава сигурност, че това, което си направил, е абсолютно категорично индицирано. Апаратът дава обективно измерване на налягането през стеснението в стойност, която се записва.
Отделението разполага и с нов ехограф, с който да правим още по-качествени трансторакални и трансезофагиални ехокардиографии. Последната е незаменима при аритмии за установяване на тромби в сърдечни кухини, в условия на спешност за диагностициране на разкъсване на аортата, когато минутите и секундите са изключително важни, за да се спаси човешки живот. Използваме и контрапулсацията при инфаркти с тежка систолна дисфункция. Катетеризационната лаборатория на Кардиологичното отделение на нашата болница е едно от малкото места в Пазарджик и региона, където се прави и се дава шанс на пациентите за живот. Имаме и уникален нов дефибрилатор. Той може, освен да дефибрилира, да бъде и външен пейсмейкър.

-Какво трябва да се прави при първите признаци на инфаркт и колко важна е бързата намеса на кардиолог за спасяването на човешки живот?

 

Д-р П.Л: Първият признак на инфаркт е болката в гърдите. При наличие на такова съмнение, човек трябва да се отпусне в удобна поза, независимо дали е легнал или седнал, и да повика бърза помощ. Добре е да има някой около него. Изпотяване, задух, и премаляване също са признаци, които не трябва да се пренебрегват. В предишните дни не рядко започва с по-лека симптоматика, която не бива да се неглижира, особено, когато има някаква болка, най-вече при физически усилия или някаква необяснима болка, която рецидивира, със сигурност трябва да се направи консултация с лекар.

 

-Как да пазим сърцето си в горещото време?

 

Д-р П.Л: Покой, течности и хлад. Това трябва да осигурим на сърцето си в най-топлите часове и дни. Избягвайте тежките физически усилия и обезводняването, както и работата дълго време в топла среда и на слънце.

 

-Спомняте ли си кой е най-тежкият случай на спасен от вас пациент, за който дори вие не сте бил сигурен, че ще завърши благоприятно?

 

Д-р П.Л: Има много различни случаи, за които се сещам и мога да ви разкажа, но не ги степенувам по тежест. За мен е по-важно да си свърша добре работата и да помогна на пациента. Но няма да забравя, например, случай на болен с голям, тежък миокарден инфаркт, в кардиогенен шок, който беше с пулс под 20. В такъв момент трябва да си изключително бърз, да го огледаш максимално бързо и да го свалиш в катетеризационната зала много бързо и през това време да сложиш електродите за транскутанен пейсинг, слагаш венозен пейсмейкър и след това отпушваш артерията на сърцето и този пациент след седмица го изписахме здрав, а беше на крачка от смъртта. Това е един от много комплексните пациенти, за които трябва да имаш не само организация, а и техническа подготвеност и екип, защото в такъв случай две ръце не са достатъчни, а трябва да са много повече.

d-r P.Lazov

 

-Въпреки спасените стотици човешки животи върху Вас беше лепнато петно след поредица от телевизионни репортажи? Успяхте ли да превъзмогнете всичко, което Ви се случи?

 

Д-р П.Л: Върху мен и семейството ми се изсипа изключително много гадост и заплахи. Получавах заплашителни есемеси, бях нападан в социалните мрежи, заплашвана беше дори дъщеря ми. По някакъв начин успях да го превъзмогна, защото знаех, че не съм направил нищо лошо. Майка ми, Радка Гечева, която беше достоен дългогодишен кардиолог, почина около една година след медийната атака срещу мен. И аз съм сигурен, че всичко, което се случи и се отрази на здравето. Това е нещото, което никога няма да простя на тези хора. Иначе успях донякъде да не се срина благодарение на работата, въпреки че за една година ми беше забранено да извършвам инвазивни процедури. По странно стечение на обстоятелствата дойде ковид пандемията и всички бяхме въвлечени във водовъртеж на нови предизвикателства. Трябваше да помагаме на пациентите, но и да се пазим да не ни отнесе болестта и да не заразим близките си в ситуация, в която здравеопазването никога не е било поставяно. Така лека -полека излязох от тази ситуация с работа.

-Преди 4 години, срещу вас започнаха проверки от ИА „Медицински надзор“ и прокуратурата. Какво констатираха проверяващите?

 

Д-р П.Л: По тази тема мога да кажа много неща. Изненадващо е, че на различните проверяващи им трябваха няколко години, за да приключат такава относително проста проверка. Проверки имаше от ИА „Медицински надзор“, която провери стотици случаи, включително се преглеждаха записи на дискове на лекувани пациенти в Кардиологично отделение. Проверки бяха извършени и от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), НАП, ГДБОП. От приходната агенция направиха финансова ревизия на доходите ми, а от ГДБОП направиха обиски и в къщата ми и в отделението. Случаят се разследваше и от прокуратурата. Крайният резултат е, че нищо лошо, нищо незаконно и нищо престъпно не съм извършил, аз и колегите ми, и най-важното – не съм слагал стентове на здрави артерии. Досъдебните производства на прокуратурата са прекратени поради липса на доказателства за извършени престъпления.

 

-Потърсихте ли си правата по съдебен ред?

 

Д-р П.Л: Завел съм дело срещу журналиста, който направи въпросните репортажи срещу мен. По време на разпитите в съдебна зала той и колегите му от телевизията си признаха, че са пипали диска, който показаха. Направих собствено разследване и установих, че на мнимия пациент, който се появи в кабинета ми, никога не е правена коронарография и всичко е постановка. От излъченото видео даже се вижда, че записът на диска е правен в друга болница. За моите открития съм уведомил и прокуратурата. Аз съм почти сигурен кой стои в дъното на това, което ми се случи, но няма как да го обявя публично.

 

-Какво искате да кажете на хората, които все още не вярват, че кампанията срещу Вас не е била обективна и е целяла вашето злепоставяне?

 

Д-р П.Л: Когато се излъчиха въпросните репортажи, мои пациенти събраха подписка, в която се подписаха над 1200 човека в моя защита. Аз съм изключително благодарен на тези хора. Многото излекувани и спасени пациенти, на които съм помогнал, ми вярват. Те са важните за мен.

 

-Питате ли се защо точно на вас се случи всичко това?

 

Д-р П.Л: Не се питам. Аз го знам, но няма как да го кажа. Искам обаче хората, които направиха всичко, да знаят, че въпреки безсънните нощи, които имах, въпреки целия хейт, който се изсипа върху мен, не съм искал да се откажа от своята професия. Аз си обичам работата и знам, че не съм престъпник. Надявам се да мога да спася още много човешки животи.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!