29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Двете части на алманах „Осемте хилядолетия на Пещерския край“ ще намерите на събора на Свети Константин

peshtera stara

Пещера-Св. Константин. Първа и втора част на издадения от „Биовет“ АД алманах „Осемте хилядолетия на Пещерския край“ можете да намерите на щанд по време на Националния фолклорен събор, който ще се проведе тази събота и неделя в курортно селище Свети Константин. Книгата бе посрещната с огромен интерес от страна на пещерската общественост и в нея се проследява хронологията на събитията от праисторията до наши дни. Заради повишеното търсене на първата част се наложи да направим и трети тираж, който вече е факт.

Всички желаещи жители и гости на града могат да си вземат алманаха през почивните дни. Щандът, когото подготвяме за вас се намира в непосредствена близост до сцената на Дългата поляна.

Средствата от алманаха са предназначени за закупуване на носии на детския фолклорен ансамбъл към ЦПЛР – ОДК – гр. Пещера с ръководител Руса Каврошилова. Припомняме, че със средствата от първата част на книгата бе закупена техника за ХГ“Проф. В. Стайков“ и Историческия музей в града.

За да добиете представа ако все още не сте разлиствали книгата, ви предлагаме следващият откъс за първия аптекар в града.

Нестор Личев, първият аптекар на Пещера

Ето как описва аптеката и този интересен човек Йордан Ковачев в книгата си „Така започва животът“.

Тясната уличка, която водеше към склада с дървен материал на братя Захариеви и извивайки като дъга зад всички дюкяни от тоя сектор, излизаше пред кебапчийницата на Казови и отделяше хана от аптека „Галений“ на Нестор Личев  вторият или трети копривщенец, заселил се в града.

Явно е, че едничката аптека носеше на собственика си добри доходи, защото той върлуваше на младите си години с коне, с ловни кучета, с гости от големите градове, с шумни гуляи, със загадъчни жени, които ни се виждаха облечени като царици, с лачени или жълти ботуши, с много пръстени по пръстите, ту с малка козя брадичка, ту без брада, ту с мустаци ала Ламбре Теофилов, ту бръснат като шваба, както наричаше вуйчо Димитър всички, които си бръснат мустаците.

Снимка: Исторически музей – гр. Пещера

Вътре, над аптекарските шкафове, имаше наредени бронзирани бюстове на брадати представители на класическата древност: „хора без ръце и очи“, както ги наричахме тогава, защото на всички бюстове ръцете бяха одялани до рамената, а очите без зеници и клепачи… Галений, патронът на аптеката, и Хипократ. Забелязваше се плешивата глава на Сократ и красивата брада на Софокъл. Тях познах веднага, защото ги виждах в учебниците.

В „Енциклопедичен речник Пещера“ на Анастас Пунев четем: „Нестор Ганчев Личев е роден в Копривщица през 1869 г. Завършва фармация в Загреб. Открива аптеката си в Пещера през 1900 г. в дюкяна на Папазови. Прави предимно кремове и помади, за да се издържа, тъй като хората не търсят цяровете му. Това на практика е единствената аптека в цялата околия. Постепенно търговията с лекарства потръгва и през 1908 – 1909 г. той изгражда самостоятелна къща с помещение за аптека. Активен член е на Демократическия сговор от 1923 г. и негов председател. Става народен представител в 22-рото Народно събрание. Женен е за Цветана Личева, но нямат деца, завещава цялото си имущество на свои сродници и общините от околията. След смъртта му през 1946 г. аптекар става неговия братов син Нейчо Личев.“


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!