04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Втората част на алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“ ще бъде представена на 23 май

chitalishte

Пещера. Историята на читалищното дело в Пещера започва преди 150 години. 2023 г. е юбилейна за екипа на просветното средище, което обеляза с концерт и много награди всички, които са оставили частица от себе си по дългия път до днешния ден.

Във втората част на алманаха „Осемте хилядолетия на Пещерския край“ ще откриете кратия разказ за създаването на първата обществена библиотека в Пещера, построяването на сградата на съвременното читалище и друга информация свързана с НЧ“Развитие – 1873″. Втората част на книгата ще бъде представена на 23 май. Днес ви предлагаме откъс от научно – популярното четиво посветен на читалището.

Пещерското читалище „Надежда“ е възстановено през 1881 г.

 На 20 юли 1873 г. е основано пещерското читалище „Надежда“. То се е помещавало в храма „Свети Димитър“. Имената на учредителите не са известни, ясно е се само името на касиера Христо Цикалов. Читалището е развивало просветна дейност, като е предлагало книги, вестници и списания на младежите в града.

По време на Априлското въстание 1876 г. и Руско-турската война 1877 – 1878 г. дейността му замира. Възстановено е отново през 1881 г., за да просъществува до 1885 г., когато го напускат председателят Димитър Ангелов и подпредседателят Петър Шилев. Причината за тяхното оттегляне е, че те не са кореняк пещерци, а са получили назначения в града. Шилев е бил учител.

На 20 юли 1893 г. започва животът на ново читалище. То се учредява от Иван Попов, Врето Кузмов и Кузма Кузмов. Първата читалищна библиотека се помещава в старата къща на Врето Кузмов. Жителите на града възнегодували, че мястото не е много удобно и поискали преместването на библиотеката. Така тя се озовала на чаршията на втория етаж на сграда, която е собственост на Тодор Семерджиев.

Остава там за доста дълго време, а след това отново се премества над Кьосеивановия дюкян. Той пък се намирал на мястото на днешния фонтан на пл. „България“. Читалището се сдобива с име едва през 1894 г. На общо събрание е решено то да бъде наречено „Развитие“. Първият голям дарител и почетен член на читалището е учителят Михаил Куманов. Той дарява 850 златни лева на „Развитие“.

Сградата на читалището, която и днес съществува в града, е изградена едва през 1903 -1904 г. Съзижда я пещерският строител Георги Катин, но подпомогнат от целия град. Средствата за строителството са събирани от частни лица и еснафите. Пещера гордо се нарежда сред големите градове със собствен салон и театрална сцена. Това е и причината тук да идват гастролиращи постановки още през двадсетте години на миналия век. През 1911г. при наводнение на Стара река е отнесен половината салон и сцената. За много кратък срок сградата отново е възстановена.

По време на своето съществуване читалището няколко  пъти сменя името си, но не и значимостта си за хората от града. От 1952 г. до 1992 г. то се нарича „Виктор Юго“, името му „Развитие – 1873“ е възстановено след демократичните промени у нас.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!